Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da Srbija poslije pojačanja sa četiri “miga 29” iz Bjelorusije praktično ima eskadrilu tih lovačkih aviona, koji će omogućiti da srpski piloti drže korak sa savremenim avijacijama.

On je rekao da ti avioni nisu za rat protiv nekog velikog neprijatelja, već za ono što Srbiji treba i ukazao na značaj takozvanog “er polisinga”, sprečavanja bilo kakvih prikrivenih ambicija nekih susjednih zemalja.

Lazanski je za Radio-televiziju Srbije rekao da očekuje da će Srbija do kraja godine imati punu eskadrilu od 14 aviona i napomenuo da je najvažnije što je Vojska Srbije sačuvala sva tri segmenta avijacije.

Poredeći situaciju u regionu, Lazanski je naveo da Hrvatska nema avijaciju kao Srbija, Bugarska ima manje operativno sposobnih aviona, Rumunija ima 16 aviona “F-16”, a da Mađari imaju 12 veoma dobrih “gripena”, dok svi drugi imaju znatno manje.

On je istakao da su četiri aviona iz Bjelorusije u odličnom stanju, a da je remontni zavod u Bjelorusiji, u kojem se sada nalaze, jedan od dva najbolja na prostoru nekadašnjeg SSSR-a i specijalizovan za “migove 29”.

Kako je objasnio Lazanski, riječ je o avionima koji su najbolji za ove uslove i biće izjednačeni sa standardom “migova 29” koji su u Srbiji.

SRNA/RTRS