Ambasadorka BiH u Kataru Bisera Turković spriječila je KUD “Bosiljak” iz Dervente da učestvuje na međunarodnom festivalu u toj zemlji, tvrdi za Srpskainfo rukovodilac društva Stana Nagradić.

Prema njenim riječima, prije više od pola godine “Bosiljak” je dobio poziv da učestvuje međunarodnom festivalu u organizaciji Katara u saradnji sa UNESCO. Poziv je prihvaćen jer je bio korektan, sa odličnim uslovima, a KUD je u međuvremenu završio pripreme i kupio aviokarte.

– Međutim, prije oko 20 dana dobili smo dopis iz ambasade BiH u Kataru u kome piše da očekuju naš dolazak i nastup povodom 1. marta, tzv. Dana nezavisnosti BiH. Nemamo ništa sa ambasadom, niti nas je zvala, ni finansirala, kao ni bilo koja institucija iz BiH. Odgovorili smo da ne prihvatamo stav ambasade, mi nismo nikakvo političko udruženje, ne promovišemo bilo kakve političke datume. Naš cilj je promocija kulture, festival promoviše kulturnu različitosti i okuplja ansamble sa svih kontinenata. Ali, za gospođu ambasadorku to nije važno, ona je imala svoje namjere da program dobije besplatno, da se predstavi kao odličan ambasador koji promoviše BiH. Naš odgovor je bio izrčit da ne možemo to da prihvatimo i ne želimo u tome da učestvujemo – kaže Nagradićeva.

Foto: tvk3/screenshot YouTube

Kako kaže, nakon toga su organizatori festivala učinili sve da “Bosiljak” ipak učestvuje, ali ambasadorka nije dozvolila da ni pod kojim uslovima KUD nastupi na festivalu.

– Organizator nam je potom ponudio da dođemo kao turisti i da održimo koncert u Dohi mimo festivala. Zaključili smo da to ne treba da radimo. O svemu smo obavijestili Ministarstvo spoljnih poslova BiH misleći da će poblem biti riješen ako oni reaguju. Ministarstvo je takav dopis juče i uputilo, podržalo nas, ali ambasadorka ipak nije promijenila stav. Koliko smo čuli, galamila je i prijetila prekidom dipomatskih odnosa. Ona nije ambasadorka BiH, ona je samo svoja ili možda ambasadorka svog naroda – kaže Nagradićeva.

Podsjećamo, u Republici Srpskoj se ne praznuje 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH.

Ministar spoljnih poslova BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak kaže za Srpskainfo da je obaviješten da je KUD iz Dervente otkazan nastup uprkos pismu podrške koje je dobilo iz ministarstva.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Takođe sam informisan da je tvrdnja organizatora prema ansamblu bila da je ambasadorka BiH u Kataru eksplicitno tražila da oni ne učestvuju i da su zbog toga odlučili da odustanu. Danas je bilo nemoguće stupiti u vezi sa smbasadom BiH, a ambasadorka se nije javljala na mobilni telefon tako da nisam mogao da čujem njen stav o ovom slučaju – kaže Crnadak.

Obećava da će biti provjereno sve što se desilo i da će o svemu biti obaviješteno Predsjedništvo BiH koje je ovlašteno za određene ocjene postupaka ambasadora i eventualne sankcije.

– Ako se pokaže da je tačno da je ambasadorka radila na tome da ansambl iz Dervente ne dođe u Katar, umjesto da čini sve da što više naših ljudi učestvuje u kulturnoj razmjeni van granica BiH, onda je to strašna stvar, jako loša poruka – zaključuje Crnadak.

Srpskainfo