Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da 1. mart nije praznik Srpske i da postupak ambasadora BiH u Kataru Bisere Turković pokazuje do koje mjere su predstavnici određenih politika privatizovali institucije, javne funkcije i predstavljanje BiH.

Ona je rekla da je zgrožena postupkom Turkovićeve koja je spriječila da Kulturno-umjetničko društvo mladih Bosiljak iz Dervente učestvuje na međunarodnom festivalu u toj zemlji.

– To pokazuje do koje mjere su ljudi u državnoj zajednici, koja je složena, predstavnici određenih politika, privatizovali institucije, javne funkcije i predstavljanje zemlje, u kojoj treba da su svi jednako zastupljeni”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Mahovljanima kod Banjaluke.

Ona je istakla da osoba poput Turkovićeve ne zaslužuje da predstavlja bilo koga.

– Mnogi su u diplomatiji godinama, ali pokazuju da nisu salužili da bilo koga predstavljaju – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da 1. mart nije praznik u Republici Srpskoj. “To nije nikakav praznik državnosti i ne sadrži simboliku zbog koje bi svi trebalo da budu ponosni. Ovaj dan mnoge asocira na smrt, mržnju i sve ono što se dešavalo”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se na taj dan dogodilo ubistvo srpskog svata i netrpeljivost prema zastavi.

– Srpsku za taj dan vežu mrak i stradanje – poručila je Cvijanovićeva.

Kulturno-umjetnički rukovodilac Društva Stana Nagradić rekla je da KUD “Bosiljak” iz Dervente nije otputovao u Katar na Međunarodni festival folklora jer mu je ambasador BiH u toj zemlji Bisera Turković zabranila da nastupa i predstavlja BiH ukoliko KUD ne želi da učestvuju na obilježavanju 1. marta.

SRNA/RTRS