Za unapređenje poljoprivrede na području Prijedora lani je od planiranih 544.000 KM realizovano 430.645 KM iz budžeta grada.
“Po različitim osnovama zaprimljeno je 450 prijava, od kojih je pozitivno riješeno 414, odnosno 92 odsto”, podaci su Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora.

Program raspodjele novca za poljoprivredu predviđa da se dio plasira direktno poljoprivrednim proizvođačima kao novčani podsticaji, a dio indirektno, kao podrška i pomoć organizovanim vidovima poljoprivredne proizvodnje, finansiranje troškova protivgradne zaštite i sponzorstvo manifestacija.

Maksimalni iznos podsticaja za sve vrste proizvodnje za prošlu godinu iznosio je 2.000 KM za fizička lica, odnosno 4.000 KM za preduzetnike i pravna lica. Za žene i lica u dobi do 40 godina iznos se uvećava za 10 odsto.

Iz budžeta grada Prijedora podsticaji za razvoj poljoprivredne proizvodnje isplaćuju se u kontinuitetu od 2007. godine, a, osim iz lokalnog, poljoprivrednicima su dostupni i podsticaji iz budžeta Republike Srpske.

Cilj im je povećanje broja registrovanih djelatnosti u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zaposlenih poljoprivrednih proizvođača i registrovanih gazdinstava, povećanje količine krajnjeg proizvoda, sjetvenih površina i visine prihoda poljoprivrednih proizvođača, te stvaranje pozitivne klime u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Budžetom grada Prijedora za ovu godinu stavka za unapređenje poljoprivrede je 492.060 KM, iako se i u nekim drugim stavkama nalaze i dodatna sredstva, takođe za razvoj poljoprivrede.