Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izrazio je zadovoljstvo današnjom primopredajom objekta nekadašnjeg “Tropika” u Brezičanima između ovog domaćeg trgovačkog lanca i italijanske “Kalcedonije”, naglasivši da su ovim činom stvoreni uslovi da investitor iz Italije krene sa poslovanjem u ovom gradu.
Ovo tekstilno preduzeće otkupilo je objekat za svoju kćerku firmu “Bitres”.

“Italijanska firma otkupila je ovaj prostor i najavila njegovu skoru rekonstrukciju u trening centar uz jednu proizvodnu liniju za šivenje i pletenje”, rekao je Đaković.

On je istakao da su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi kada je riječ o zemljištu na Aerodromskom naselju, gdje treba da se gradi proizvodna hala za “Kalcedoniju”.

“Dokumentacija u Italiji je završena. Čeka se da se aktivira u našem gradu. Početak radova očekuje se u maju ili junu. Nakon ove faze, potpisaćemo ugovor o otkupu zemljišta za izgradnju hale na Aerodromskom naselju”, rekao je Đaković.

Predstavnik “Kalcedonije” Frančesko Rufoli rekao je da je ovim činom postavljen kamen temeljac cijelog projekta u Prijedoru.

“Zahvaljujem gradonačelniku i Gradskoj upravi, jer su u svakom trenutku bili tu za nas, kako bi nam pomogli u rješavanju svih birokratskih i tehničkih pitanja”, rekao je Rufoli.

Pogon u objektu “Tropika” kao trening centar za prvih šezdesetak ranika trebalo bi da krene najkasnije u prvoj polovini aprila, najavio je Rufoli dodajući da će sa završetkom proizvodne hale na Aerodrskom naselju u prvoj fazi “Kalcedonija” zaposliti oko 700 radnika, a da se nakon toga može očekivati posao i do 1.500 ljudi.

Predstavnik “Tropika” Marin Čurčić zahvalio je gradonačelniku jer je uspostavio kontakt između ove dvije kompanije.

On je najavio da “Tropik”, koji već zapošljava 150 radnika u gradu na Sani, planira širenje svog lanca u Prijedoru, što će značiti i nova radna mjesta.

RTRS/prijedor24h