Borba sa nemaštinom i život u staroj, trošnoj kući bila je svakodnevica porodice Lukić, iz Gornjeg Јelovca kod Prijedora. Skučeni prostor dijelilo je sedam članova ove porodice. Konačno, njihovim mukama došao je kraj. Zahvaljujući organizaciji “Srbi za Srbe”, Lukići su dobili novi, savremen i potpuno opremljen dom.

Nezaposleni, samohrani otac Miroslav četvoro djece dizao je u maloj, dotrajaloj kući, koju je dijelio sa bratom i bolesnom majkom. Bez propisnog mokrog čvora i stolarije, ispod oštećenog krova, borio se da djeci obezbijedi koliko-toliko normalno djetinjstvo. Svaki novi dan,  bila je nova muka.

– Bio je mali prostor, nas je bila puna kuća, bio je još i otac i supruga – prisjeća se muka Miroslav Lukić.

Za tužnu priču ove porodice saznali su u Humanitarnoj organizaciji “Srbi za Srbe”, gdje su se odmah angažovali da im pomognu. Volonteri organizacije preko godinu dana, uz pomoć donatora i humanutarnih akcija, prikupljali su novac, kako bi Lukići dobili novi krov nad glavom. Zahvaljujući njima, porodici je sagrađena nova, komforna i kompletno uređena kuća sa namještajem i bijelom tehikom, u šta je uloženo oko 59.000 KM.

– Najviše smo tu zbog toga što imaju četvoro djece, jer danas je rijetko da se neko odluči za jedno dijete, kamoli dvoje, a više da i ne pričamo. Mi se nadamo da ćemo u budućnosti moći da pomažemo porodicama koje imaju dvoje i troje djece. Sve zavisi od donatora, a u tom smijeru ide sve više – napominje Marko Ranilović iz organizacije “Srbi za Srbe”.

Lukići će u novu kuću uskoro useliti. O značaju akcije suvišno je govoriti, ističe Miroslav. Njegovu četrnaestogodišnju kćerku Draganu, učenicu devetog razreda, najviše raduje to što će napokon dobiti svoju sobu.

– Ovdje nisam imala toliko prostora da učim, a tamo ću imati više – kaže presrećna Dragana Lukić.

Organizacija “Srbi za Srbe” nastavlja sa humanitarnim radom, kako bi se pomoglo i ostalim višečlanim porodicama. Pozivaju građane da donacijama na njihov žiro-račun, ili pozivom na broj 17763 daju doprinos u stvaranju ljepše budućnosti onima kojima je to najpotrebnije.

RTRS