“Dragi naši albanski prijatelji, džaba ste krečili” poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučića liderima samoproglašenog Kosova. Platforma koja je usvojena u prištinskom parlamentu izazvala je brojna reagovanja, oštre osude u Srbiji i jedinstvenu poruku da zvanični Beograd na ultimatum nikada neće pristati. Da rješenja pitanja Kosova nema bez Srbije, ali i da je platforma samo spisak želja i maksimalističkih zahtjeva, stav je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Taj film nećete gledati” – Vučićeva je poruka Albancima na Kosovu i Metohiji. Srbija, kaže, od razgovora nikada nije bježala, ali na ucjene ne pristaje. Nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kaže, moguć je jedino uz pametniju platformu.

– Našem narodu na Kosovu i Metohiji mogu da kažem – Srbija je dragi Srbi uz vas. Srbija nije više slaba kao što je bila 2004. kada su vršili pogrom nad vama. Srbija više nije slaba kao što je bila 2008. kada su proglašavali nezavisnost. Srbija se ne ponaša osiono i bahato, ali Srbija je dovoljno jaka da zaštiti svako naše dijete – poručio je Vučić.

Da višedecenijski problem nije moguće riješiti maksimalističkim zahtjevima i ultimatumom, smatra predsjedavsjući Predsjedništva BiH. Srpska, kaže Dodik, sa velikom pažnjom prati dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini, jer to pitanje nije moguće odvojiti od Republike Srpske i BiH.

– Neće biti rješenja o pitanju južne srpske pokrajne sve dok u tom rješenju ne bude i Srbija sa svojim istorijskim, nacionalnim, političkim i svim drugim interesima. Albanci sa Kosmeta su tim dokumentom, odnosno zahtjevima u tom dokumentu, stavili tačku na bilo kakve pregovore i dogovore – ističe Dodik.

Posljednjih mjeseci nije bilo nijednog poteza Prištine koji bi doprinio dijalogu, a posljednji, usvajanje Platforme za dijalog zadao je Beogradu završni udarac. Srbi sa Kosmeta zato smatraju da treba da napuste prištinske institucije. Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić kaže da srpski narod na Kosmetu posebno brine što oni koji su zaduženi za vođenje dijaloga, a to su institucije u Briselu, nisu jasno osudile ideje Prištine.

– Iz svega onoga što Priština može negativno da uradi za proces dijaloga oni su to već uradili. Platforma koju su oni donijeli, a koju mnogi predstavljaju kao spisak lijepih želja, ima za cilj apsolutno obesmišljavnje dijaloga – smatra Simić.

Milovan Drecun, predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, ističe da je potpuno jasno da Priština nizom jednostranih poteza želi da spriječi bilo kavu mogućnost razgovora o kompromisnom rješenju pitanja Kosova.

Zbog ultimatuma Prištine, na potezu su Brisel i Vašington – poruka je iz Beograda. Prištinski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, uoči razgovora sa američkim podsekretarom Dejvidom Hejlom najavio je da bi do ukidanja stoodstotnih taksi na robu iz centralne Srbije i BiH moglo doći već naredne sedmice. Da li će to zaista i biti, nakon razgovora nije precizirano.

– Ponovio sam da smo spremni za dijalog i da pozivamo Srbiju da se vrati na sto i razmotri sva otvorena pitanja, uključujući slobodnu trgovinu, i da postignemo dogovor koji će rezultirati priznanjem u postojećim granicama – rekao je Ramuš Haradinaj, predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova.

O pitanju Kosmeta srpski državni vrh sutra bi trebalo da razgovara i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve. Sastanaku, koji se sazvao Aleksandar Vučić, prisustvovaće i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ali i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

RTRS