Spremni ste za zajednički život. To je velika stvar u životu svakog ljubavnog para, to vezu dovodi na viši i ozbiljniji nivo

Osim što treba da brinete šta sve treba da ponesete u novi stan, od svog novog cimera moraćete da zahtevate i odgovore na neka pitanja kako kasnije ne bi bilo nesporazuma.

“Kada parovi donose važne životne odluke, obično razmišljaju i o željama svojih partnera. Zbog toga je veoma važno da otvoreno razgovarate o važnim pitanjima, poput toga ko plaća režije i ko brine o kući, kako bi kasnije bilo manje razočarenja”, rekla je seksolog Sabita Pila Fridman.

Ovo ne mora da znači da ćete nakon razgovora da odustanete od zajedničkog života ili da prekinete vašu vezu, ali će sigurno značiti da ćete u ovaj životni korak ući sigurniji i odrasliji.

Ko šta plaća?

Dakle, prvo što morate da raščistite jeste ko šta plaća i ko šta kupuje. Veoma je bitno da razgovarate o ovim pitanjima pre nego počnete da živite zajedno, jer su problemi s novcem uobičajeni u vezi. No, ukoliko se stvari dogovore unapred, možete ih zaobići. Odlučite ko plaća račune, ko kupuje namirnice, ko plaća kiriju za stan. Nije dobro ukoliko samo jedan partner sve plaća, a drugi štedi svoj novac.

Pored toga, razgovarajte o tome da li želite kućne ljubimce. Takođe odlučite koji religijski simboli mogu biti prikazani u kući, na primer hoće li se partneru koji je Jevrej svideti božićno drvo u kući i slične stvari.

Jesu li oba imena u ugovoru za iznajmljivanje stana?

Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop

Ovo pitanje takođe je veoma važno, pogotovo ako ste svesni da možda nećete biti zauvek zajedno. Ne treba imati crne misli, ali veoma je bitno ovakve stvari razjasniti u startu.

Ko kupuje hranu i ko priprema obroke?

Pitanja poput toga ko kupuje hranu, ko priprema obroke, ko čisti, koliko često čisti i koliko često iznosite smeće su pitanja koja će rešiti mnoge probleme u vezi. Nije u redu da samo jedan partner sve poslove obavlja sam. Rasporedite zadatke i podelite kućne poslove. I sve dok ih delite sigurno ćete se osećati dobro. Takođe, dobro je razmenjivati kućne poslove. “Predlažem parovima da naprave raspored kućnih zadataka”, rekla je Pila Fridman.

Razgovor o gostima

Budući da ćete sada i službeno deliti životni prostor morate da znate kakav je vaš partner, da li je jutarnja ili noćna osoba. Neko od vas dvoje je možda društven, a drugo nije. Možda je neko od vas dvoje spontan, a druga osoba voli sve da planira, u svakom slučaju uvek se dogovorite s partnerom možete li da primite goste u određenom trenutku.

Zbog čega želite da živite zajedno

Ovo je veoma bitno pitanje jer morate da znate koji je krajnji cilj vašeg zajedničkog života. Neki od razloga mogu biti podela životnih troškova (bez planiranja budućnosti), uživanje u zajednički provedenom vremenu čekajući da vidite gde to sve ide ili čak planiranje venčanja nakon određenog vremenskog perioda.

Telegraf.rs