epa06849382 Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic arrives for the European Council summit in Brussels, Belgium, 29 June 2018. The Twenty-Eight leaders of the European Union reached an agreement on the migratory issue at the end of the night, Friday, June 29 around 4:30, announced the President of the Council European Donald Tusk. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Andrej Plenković, premijer Hrvatske, komentarisao je navode o vrbovanju selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Portal Žurnal sinoć je objavio da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. Ove navode potvrdio je i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, prenosi N1.

U izjavi je Plenković kazao da je to “kreativna manipulacija”.

“Moramo priznati da je riječ o kreativnoj manipulaciji. SOA je već dala saopštenje i odbacila sve insinuacije. Hrvatska je zemlja koja se bori protiv terorizma i sarađuje sa partnerima u tome. BiH nam je partner i tako će i ostati”, izjavio je.

“To je besmislica. Odbacujem je u potpunosti”, poručio je Plenković.

On je istakao kako je hrvatska agencija već tražila od nadležnih u BiH da se izjasne o navodima, kako bi se dobila šira slika događaja.

“Što se tiče umješanosti diplomatskih predstavnika, to je još veći nonsens. Oni rade svoj posao, a ne da se bave bilo čime drugim”, izjavio je Plenković.

ATV