Danas je Svjetski dan potrošača. Prava potrošača, prigovori, nedoumice, zbog svega toga posljednjih godina značajno je podignuta svijest potrošača u Republici Srpskoj. Iz udruženja za zaštitu potrošača poručuju – edukovan potrošač je i zadovoljan, nemojte zanemariti svoja potrošačka prava!

Svakodnevna kupovina, za većinu građana Srpske je uobičajena. Međutim, kada dođe do reklamacije kupljenog proizvoda, mnogi posustaju jer ne znaju svoja prava.

Dok statistika kaže da kupovna moć nije na zavidnom nivou, trgovci bilježe povećanje prometa. Kako bi privukli i zadržali kupce, poslodavci, kažu, poštuju prava potrošača, a primjedbe i reklamacije nastoje da riješe na najbolji način.

– Nailazimo od strane kupaca na pozitivne reakcije. Naš zadatak je da obezbijedimo optimalan odnos cijene i kvaliteta što naši kupci svakako prepoznaju – istakla je Aleksandra Marković portparol domaćeg trgovačkog lanca.

U Udruženju za zaštitu potrošača u Prijedoru kažu da je u prethodnoj godini bilo 1. 145 slučajeva potrošačkih reklamacija. Žalbe su najčešće usmjerene na rad javnih preduzeća.

– To su usluge od opšteg ekonomskog interesa, dakle elektrodistribucija, vodovod, toplana, komunalno i slično kroz rad u ovim komisijama pokušavamo da potrošači riješe svoja prava – naglasio je Zorna Petoš koordinator za rad sa potrošačima Udruženje građana Don Prijedor.

Iz DON-a apeluju na oprez pri kupovini , jer “greške u koracima” potrošače mogu da dovedu do gubitka novca.

RTRS