Akcijom skupljanja otpada u zoni neposredne zaštite bunara, prijedorski “Vodovod” obilježio je danas Svjetski dan voda koji je ujedno i dan ovog javnog komunalnog preduzeća.


Rukovodilac sektora za proizvodnju vode i kanalisanje otpadnih voda u prijedorskom “Vodovodu” Dragoslav Kabić podsjetio je da se akcija čišćenja terena i uređenja zemljišta oko izvorišta sa kojih se grad Prijedor snabdijeva vodom realizuje nekoliko godina.

“Pojedini građani i dalje, pored svih upozorenja, ostavljaju i sitni i kabasti otpad, što može ugroziti izvorišta, a naša izvorišta su dar od Boga i moramo svi zajedničkim snagama sprečavati bilo kakvu destrukciju u njihovoj blizini, da bismo sačuvali pitku vodu”, rekao je Kabić novinarima u Prijedoru.

On je podsjetio da je slogan ovogodišnjeg 22. marta “Voda za sve” i da, u tom smjeru, “Vodovod” zajedno sa gradom Prijedorom i Vladom Republike Srpske radi na proširenju vodovodne mreže.

“U toku je implementacija projekta Crno vreleo, gdje će rubna naselja dobiti vodu, a pored toga redovno vršimo rekonstrukciju postojećih dotrajalih instalacija i na taj način omogućavamo građanima uredno vodosnabdijevanje”, dodao je Kabić.

Današnjom akcijom prikupljanja, odvoženja i odlaganja otpada na regionalnu deponiju Kurevo “Vodovod” Prijedor želi skrenuti pažnju javnosti na probleme u vezi sa vodom i vodnim resursima i apelovati na svijest građana da posvete veću pažnju očuvanju izvorišta pitke vode i adekvatnoj brizi o njima.

Svjetski dan voda se obilježava širom svijeta još od 1993. godine, a ovogodišnja tema je “Niko neće biti izostavljen”. Jedan od glavnih ciljeva održivog razvoja UN je da se svim ljudima do 2030. godine obezbijedi siguran pristup pitkoj vodi i održivo upravljanje vodom.

Foto i video: Kozarski