Јedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je povodom 20 godina od agresije na Saveznu Republiku Јugoslaviju da je NATO tada imao saveznike u albanskim teroristima iz OVK i u tadašnjoj vlasti Mila Đukanovića.

Mandić, koji je i predsjednik Nove srpske demokratije, istakao je da je bombardovanje SR Јugoslaviju imalo jasne ciljeve – da se otpočne sa uspostavljanjem NATO poretka na Balkanu i da se formira lažna država na tlu Srbije.

On je istakao da je NATO imao svoje saveznike – albanske teroriste iz OVK i vrh vlasti u Crnoj Gori koji je činio sve da vojsci oteža odbranu otadžbine, te podsjetio na parapolicijske jedinice čiji je cilj bio da se suprotstave vojsci i pomažu agresoru.

“Na kraju je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović takvo ponašanje zapečatio nezapamćenom izdajom. Pamtiće se da je, kao član Vrhovnog savjeta odbrane, glasao da se uđe u rat protiv agresora, a onda je, usred velikih stradanja, otišao u Brisel”, rekao je Mandić.

On je dodao da su “svoju poziciju marionete zapadnih sila, poslušnika i izvršioca njihovih naloga” Đukanović i njegova vlast zadržali do danas, a da su proljeće 2017. godine, bez referenduma, protivno volji naroda, uveli Crnu Goru u savez koji je ubijao njene građane.

Mandić je ukazao i da u proljeće 1999. godine tadašnja crnogorska vlast nije uspjela da pokoleba narod u Crnoj Gori već da se na desetine hiljada ljudi odazvalo pozivu da brani svoju zemlju.

“Ponosan sam što sam toga proljeća bio pripadnik oružanih snaga Vojske Јugoslavije i što sam učestvovao u dejstvima protiv neprijatelja”, kaže Mandić.

Mandić je podsjetio da NATO nikada nije pokazao kajanje zbog onoga što je uradio 1999. godine, već da je nastavio sa politikom terora i sile u drugim državama.

On je ocijenio da vrijeme NATO-a očigledno prolazi, jer sada nasuprot sebe ima moćnu Rusiju, koja je opet postala nada čovječanstva i branilac vrijednosti civilizacijskog kruga kome pripada i srpski pravoslavni narod.

“Veoma je važno da je otpor strategiji i planovima NATO u regionu – Srbija, kao vojno najjača država na Balkanu, proglasila vojnu neutralnost, a otpor namjerama NATO-a nepokolebljivo pruža Republika Srpska, najveća tekovina srpskog naroda od 1945. godine”, smatra Mandić.

On je istakao da se ovih dana sa pijetetom sjećaju stradalih u proljeće 1999. godine, koji nikada neće biti zaboravljeni, te podsjetio na heroje Košara, Paštrika i druge koji su, prateći duh svojih predaka, bez straha ustali da brane otadžbinu.

“Svaki slobodouman čovjek protivi se i ustaje protiv sile. NATO je gola sila, protivnik slobode. A srpski narod i Crna Gora su kroz istoriju iznad svega cijenili slobodu”, napomenuo je Mandić i dodao da Crna Gora zbog toga nije zaslužila da bude dio pakta koji ugnjetava i ponižava druge narode.

Izvor: Srna/ATV