Predsjedavajući Predsjedništva BiH  Milorad Dodik zatražio je danas da se provjere informacije da Bošnjaci imaju ilegalni plan proizvodnje oružja.

Dodik je, nakon obilaska radova na Sabornoj crkvi “Svete trojice” u Mostaru, upoznao, pred novinarima, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa informacijama da su u tom gradu u posljednja tri mjeseca održane sjednice predstavnika raznih odbora SDA i da obaviještajne zajednice organizuju popis svih vojno sposobnih pripadnika bošnjačke zajednice.

– Prave profile, ko je bio u ratu, ko nije vojno obučen, da se pripreme po njima za neke eventualnosti – rekao je on.

Dodik je ukazao da su fabrike namjenske industrije, kojih je šest na teritoriji Federacije, provećale nekontrolisanu proizvodnju oružja i municije.

– Neprihvatljivo je da fabrika namjenske industrije proizvodi nešto mimo odluke vlasti i potreba vojske – poručio je on.

Dodik je kazao da zbog toga Bošnjaci žele da zadrže u Savjetu ministra podobne Srbe kako bi pustili namjensku industriju da proizvodi oružje, a obavještajna služba da kontroliše i prati zvaničnike Srbije i RS.

– Moraćemo to da rasčistimo u budućnosti – objasnio je on.

Dodik je podvukao da je takve informacije dobio sa uvjerljivih mjesta, i da posjeduje i datume kada su održavani sastanci.

Tanjug/Srpskainfo