Srpski novinar i fotoreporter napravili su se Englezi u gradu u kome se sudeći po zastavama, statuama i nazivima ulicama svi prave Amerikanci.

Ekipa Blica sjmeštena, u saradnji sa KFOR-om, u hotelu blizu Glavne autobuske stanice u Prištini osmjelila se u utorak da sama ispita tržište u najvećem gradu na Kosovu. Fizička kamuflaža po prilično mračnim ulicama, na sreću, nije bila potrebna pošto je jezička bila dovoljna.

– Ni dan takozvane ustavnosti, ni trgovinski rat i takse na robu iz centralne Srbije nisu mogli da nas spriječe da širom centra Prištine dođemo do pojedinih srpskih proizvoda i to ni manje ni više nego u Bulevaru Bila Klintona čak i noću, poslije 22 sata. Dakle, džaba crveno slovo i crna lista, tražena roba uvijek će naći put do kupca pa makar to bili i rijetki Srbi u Prištini – ocjenjuje ovaj reporter.

I baš u blizini spomenika bivšem predsjedniku SAD Bilu Klintonu bilo je primjetno da na rafovima najpromjetnijih prodavnica u Prištini ima znatno manje srpskih proizvoda nego prije početka trgovinskog rata koji su kosovske institucije započele još pre četiri i po mjeseca. Takođe, jasno je i da te rijetke namirnice sa srpskom trobojkom nisu baš džabe. Ekipa Blica našla je tako slane grickalice iz Srbije po cijeni od 0,39 do 1,25 evra ili od 46 do 147 dinara u zavisnosti od vrste i gramaže. Na jednoj od polica šepurile su se i poznate srpske ljute bombone za 0,55 evropskih novčanica odnosno 65 dinara. Zanimljivo, da jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Prištini uveo politiku na rafove pa ispod svakog proizvoda stoji cijena i zastava zemlje porijekla. Da li zbog trgovinskog rata ili neznanja tek jedna od najčuvenijih poslastica proizvođača iz Crvenke prekrštena je u hrvatski slatkiš sa sve šahovnicom pored cijene od 0,79 evra ili 93 dinara.

S druge strane, mliječnih srpskih prozvoda koji su se ranije nizali u frižiderima kosovskih trgovinskih lanaca nije bilo ni od korova. I kada je riječ o kućnoj hemiji prištinski trgovci prešaltali su nabavku na druge zemlje u regionu mimo Srbije. Slično je i sa napicima bilo onim osvježavajućim bez alkohola bilo onim sa “promilima”. Tako se ispod crnog vina “vijorila” crnogorska zastava, a ispod bijelog makedonska.

– Ako treba albanske trgovce na Kosovu za nešto pohvaliti onda je to za radno vrijeme. Bez obzira na zvanično neradan utorak, na Dan takozvane ustavnosti, noću poslije 22 sata radilo je čak četiri velikih marketa i to u rasponu od svega kilometar do dva – zabilježio je reporter Blica.

Da ekonomija i novac česti idu mimo politike moglo se vidjeti i na centralnom prištinskom bulevaru gdje su na zidu jednog većeg marketa dominirale reklame srpskih proizvoda. Na svijetlećim panoima jasno su bili istaknuti nazivi dva najveća srpska konditora i slike njihovih najpopularnijih slatkiša i grickalica.

Priština je, podsjetimo, krajem novembra prošle godine uvela carine od 100 odsto na robu koja dolazi iz centralne Srbije u južnu pokrajinu. Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini odmah je pozvala kosovsku vladu da ukine takvu odluku. Iste poruke su stizale i iz SAD ali carine nisu ukinute do danas.

Srpskainfo