U Manastiru Klisina kod Prijedora, počelo je oslikavanje zidova u Hramu Svete velikomučenice Marine. Tehinka freskopis trebalo bi da krasi zidove ovog hrama narednih 1.000 godina. Pozivom na humanitarni broj 1412 darujete jednu marku za freskopisanje ovog hrama.

Pred početak Velikog posta, crkva manastira Klisina ukrašena je kamenim ikonostasom, a potom je počelo i freskopisanje. Ukrajinac, porijeklom iz Rusije, Vladislav Јuškov, do sada je oslikao Strasnu sedmicu, stradanje Hristovo.

– Tehnika kojom ja radim je starinska i u svakom pogledu je mnogo bolja od slikanja na suvo i, po mom mišljenju je trajnija i ljepša. Slikamo prirodnim pigmentima, a to znači da je poludrago kamenje koji izmrvljeni u prah. To je stara tehnika i trudimo se da ništa ne mijenjamo ništa – ističe Јuškov.

Želja za freskopisom Hrama Svete velikomučenice Marine u manastiru Klisina postoji od 2010. godine. Prvi dio počeo je 5. marta, a trajaće do Vaskrsa.

Iguman manastira Klisina, Vasilije, pozvao je sve ljudi da se uključe u akciju za izradu freski ovog manastira.

– To je možda najlakši način, jer svako ko vidi i čuje broj 1412 na televiziji može da ga pozove i da nam pomogne kako bi mi mogli da isplatimo radove koje smo započeli – rekao je iguman.

Radi animiranja pravoslavnog naroda, kako bi se prikupio novac za freskopisanje hrama, pokrenut je humanitarni broj 1412 koji je otvoren do kraja mjeseca.

RTRS