Demobilisani borci, ratni vojni invalidi i porodice poginulih boraca od nedavno imaju značajne popuste tokom liječenja i boravka u Bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mlječanica. Ovu odluku donijelo je rukovodstvo ustanove u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske.

U Mlječanici se aktivno radi i na poboljšanju uslova za boravak pacijenata, ali i na konceptu samoodrživosti, čiji je krajnji cilj osamostaljenje od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Tokom proteklog rata Mlječanica je bila jedna od najznačajnijih vojnih bolnica, u kojoj su liječeni mnogi ranjeni vojnici sa ovih prostora.

Zbog uloge u ratu, nosilac je jednog od najviših vojnih priznanja, “Plakete sa zlatnim krstom”.

Briga o boračkoj kategoriji i danas je jedan od prioriteta ustanove, pa su za liječenje demobilisanih boraca svih kategorija obezbijedili popust od 10 odsto, a za članove porodica poginulih boraca – 20 odsto.

– Ušteda je uvijek važna, ne samo u materijalnom pogledu, nego i u pogledu toga što znamo da neko razmišlja o nama i poštuje nas – kaže Ilija Simeunović, ratni vojni invalid druge kategorije.

Dragoljub Ćibić, predsjednik Boračke organizacije Kozarska Dubica naglasio je da je dobro došla činjenica što svi borci iz Republike Srpske imaju mogućnost da dođu u banju Mlječanicu i ostvare popust.

Od potpisivanja protokola, pravo na popust u liječenju u Mlječanici iskoristilo je 11 pripadnika ovih kategorija.

Član porodice poginulog borca, Miroslav Ilić iz Doboja ističe da popust u liječenju i te kako dobro dođe.

Dragan Brdar, direktor Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” naveo je da se sa popustom za porodice ovih kategorija trebalo ranije krenuti i da je to najmanje što su mogli uraditi za kategoriju lica koja je stvarala Republiku Srpsku.

Јedan od glavnih zadataka je privlačenje komercijalnih pacijenata, što bi dovelo do rasterećenja Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a u perspektivi i do potpunog osamostaljenja od njega, kažu u upravi Mlječanice.

Za penzionere je nedavno kreirana i nova ponuda.

– Imamo organizovan obilazak manastira Moštanice, Etno sela u Knežici. Svakog četvrtka našim gostima priređujemo druženje uz tamburaše ili KUD-ove, pripremamo i jednu trim stazu koja će biti u funkciji već od 1. juna – navodi Brdar.

U Mlječanici je u toku sanacija krova i stolarije, za šta će biti izdvojeno oko 450.000KM.

300.000 obezbijedila je Vlada Republike Srpske, od klirinškog duga, dok će ostatak novca obezbjediti sama ustanova.

RTRS