Bogate živopisne nošnje sa tokama i obaveznom kuburom za pojasom, kao da su doplovili iz srednjeg vijeka: Na neki način i jesu, jer su nastavljači viševijekovne tradicije. Oni su Čuvari Hristova groba, ali ne iz Jerusalima, neko iz Vrlike, malog mjesta duge istorije u Kninskoj krajini u današnjoj Hrvatskoj.

Foto: Facebook/Privatna arhiva

I danas, na Vaskrs, oni su se, shodno tradiciji, kako kažu, “obukli”, to jest odjenuli svoje nošnje, opasali kubure i tako udešeni ušli u četiri vijeka stari Hram Svetog Nikole, da tokom vaskršnje liturgije čuvaju Hristov grob, odnosno plaštanicu koja ga simbolizuje. U zavičaj su stigli iz raznih krajeva, a najviše ih ima iz Srbije, gdje nakon posljednjeg progona živi veliki broj Vrličana.

Kako objašnjava njihov harambaša Dragan Pavlović, Čuvari Hristova groba jedini imaju pravo da u crkvu uđu naoružani.

Foto: Facebook/Privatna arhiva

– I kubure su dio tradicije. U vrijeme turskih osvajanja Čuvari Hristovog groba su oružjem čuvali hram i vjernike kako bi mogli u miru proslaviti Vaskrs – kaže Pavlović i dodaje da je u to doba Vrlika bila na samoj granici osmanskog carstva.

Čuvari Hristovog groba formalno djeluju kao nevladina organizacija za očuvanje pravoslavne tradicije, sa sjedištem u Batajnici kod Beograda. Kažu da im je namjera da običaj koji njeguju bude uvršten u UNESCO listu kulturne baštine.

Srpskainfo