Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su za neuspješne razgovore na samitu u Berlinu odgovorni predstavnici Prištine jer su pred Beograd postavili neprihvatljive uslove. Vučić je naglasio da je na sastanku morao intervenisati zbog negativnih riječi koje su o Republici Srpskoj izgovorili predstavnici BiH Denis Zvizdić i kosovskih Albanaca Hašim Tači. Izjave o Srpskoj i Srbiji predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu osudili su najviši zvaničnici Republike Srpske.

Vučić je rekao da su, uprkos naporima Njemačke i Francuske da stvore uslove za nastavak dijaloga, predstavnici Prištine odbili da ukinu takse na srpsku robu i dali do znanja da ih kompromis ne interesuje. Naglašava da je morao intervenisati i nakon što je Zvizdić negativno govorio o Republici Srpskoj. To su učinili i predstavnici Prištine, objašnjavajući da takvu autonomiju neće dati Srbima i da bi to, kako kažu, stvorilo probleme u BiH. Lista njihovih zatjeva Beogradu otkriva da su, zapravo, protiv bilo kakve autonomije za Srbe.

– Moramo da priznamo Kosovo. Nema nikakve autonomije za Srbe. Nema nikakve Republike Srpske, to im je postala opsesija koliko vidim. Nema nikakvih izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština – riječi su Aleksandra Vučića.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić neprihvatljivom je ocijenio Zvizdićevu izjavu da su granice BiH nepromjenljive, a da granice Srbije mogu biti prekrojene.

Taj i ostale Zvizdićeve stavove izgovorene u Berlinu srpski član Predsjedništav BiH Milorad Dodik naziva privatnim. Zvizdićeva samovolja, kaže Dodik, ugrožava dobre odnose BiH i Srbije.

– O odlasku u Berlin i stavovima koje tamo treba da predstavlja, Zvizdić nije konsultovaio ni Savjet ministara ni Predsjedništvo BiH, pa se može reći da se na sastanku u Berlinu nije moglo čuti ništa što je usaglašen stav BiH – naglasio je Dodik.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović je rekla da ne vidi nikakvu ulogu Zvizdića na sastancima tog tipa jer je na čelu Savjeta ministara koji odlazi.

– To što odlazi malo duže nego što bi bilo normalno i očekivano jeste sad neka druga stvar – rekla je Cvijanovićeva, komentarišući izjave Zvizdića na tom skupu o samoproglašenom Kosovu.

Ona je zaključila da to pokazuje neozbiljnost BiH.

Bošnjačkom članu Predsjedništva Šefiku Džaferoviću ništa nije neobično u tome što je BiH na samitu u prestavljao predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu i to bez obaveznog usaglašavanja stava.

– Gospodin Denis Zvizdić je predsjedavajući Savjeta ministara i on ima pravo da na poziv organizatora ode tamo i predstavlja državu – rekao je Džaferović.

Zvizdićeve izjave osudili su i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović i predsjednik Socijalista Petar Đokić.

SNSD-ov Staša Košarac kaže da je BiH u Berlinu trebalo da predstavlja Predsjedništvo, a ne čovjek koji nema izborni legitimitet i koji sa Džaferovićem i Izetbegovićem, kako kaže, fabrikuje informacije i napada Republiku Srpsku.

– Na ovaj način se negira izborna volja. Nastavlja se sa falsikovanjem određenih pojava. Јedna od takvih falsifikovanih pojava je Denis Zvizdić u Berlinu. On nema legitimitet – rekao je Košarac i istakao da se “političke poruke fabrikuju u glavama Izetbegovića, Džaferovića i Zvizdića koji očigledno imaju unutrašnje probleme u SDA.

Zvizdić danas daje znatno umjerenije izjave. Kaže da će “bjanko potpisati” sve što dogovore Beograd i Priština i naglašava da je od Prištine tražio da ukine takse od kojih štetu trpi i Bosna i Hercegovina.

RTRS