Stanovnici Omarske pokrenuli su inicijativu da se ovoj mjesnoj zajednici, koja funkcioniše u okviru grada Prijedora, vrati status opštine, ukinut šezdesetih godina prošlog vijeka. Prvi koraci ka ovom cilju, već su napravljeni, a podrška je stigla i od najviših institucija Republike Srpske. Vraćanjem statusa opštine, poboljšali bi se uslovi života i spriječio odliv mladog i radno sposobnog stanovništva iz ovog mjesta.

Inicijativa za vraćanje statusa opštine Omarskoj ujedinila je stanovnike, privrednike ali i političke stranke ovog potkozarskog mjesta.

Omarska, sa devet pripadajućih mjesnih zajednica, ima oko 11.500 stanovnika, i na njenoj teritoriji posluju neki od najvećih privrednih subjekata u prijedorskoj regiji.

Iz Inicijativnog odbora ističu da sve to ukazuje da postoje preduslovi da Omarska bude opština.

– Imamo sve preduslove da se ovdje stanovništvo zadrži, živi na ovom području, imamo teritoriju, ekonomske resurse…Suština se svodi na to da ono što je zarađeno ovdje da se tu i troši, kao i da stanovništvo koje živi ovdje odlučuje o načinu utroška tih sredstava – rekao je Ranko Smiljanić, predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje opštine Omarska.

Željko Romanić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Omarska ističe da ovo mjesto već dugo čeka vodu i kanalizaciju, kompletnu infrastrukturu, što bi se, kako je istakao, riješilo vraćanjem statusa opštine Omarskoj.

Podršku inicijativi pružile su sve stranke sa područja grada Prijedora, ali i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik,

Podrška je, kako je rečeno, stigla i od prijedorske gradske Uprave. Prvi koraci su napravljeni – u toku je izrada elaborata o ekonomskoj isplativosti opštine Omarska, koji će biti završen do 10. juna. Na redu je pribavljanje saglasnosti stanovništva kroz prikupljanje potpisa.

– To je 30 odsto od ukupnog biračkog tijela koje negdje po popisu iznosi oko 11.500 stanovnika. Smatramo da bismo negdje između 3.500 i 4.000 potpisa trebali da skupimo u skladu sa zakonom – naveo je Branko Anđić, član Inicijativnog odbora za formiranje opštine Omarska.

Saglasni i mještani – vratite Omarskoj status opštine.

Anketirani mještani jedinstveni su u stavu da će dobijanje statusa opštine poboljšati infrastrukturu u Omarskoj i stvoriti bolje uslove za život mladih, kao i povećanje nataliteta.

Pozivu na promociju odazvali su se i neki od odbornika u gradskom Parlamentu, ali i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Mislim da su na dobrom putu, i ponudili smo im se, i ja kao narodni poslanik, i moje kolege. SNSD im takođe stoji na raspolaganju svim svojim kapacitetom, koji nije mali, u smislu dobijanja pravnih dokumenata, smjernica, podrške… – rekao je Dražen Vrhovac, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Inicijatori ističu da bi Omarska, ako sve bude išlo planiranom dinamikom, postala opština već početkom naredne godine.

RTRS