U organizaciji Crvenog krsta Prijedor, održano je 25. gradsko takmičenje osnovnih i srednjih škola iz programa prve pomoći, uz realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja. Prvo mjesto kod srednjih škola (omladina CK) osvojila je ekipa Srednjoškolskog centra Prijedor, dok je kod osnovnih škola (podmladak CK) najbolja bila OŠ „Petar Kočić”. Drugo i treće mjesto u kategoriji omladine Crvenog krsta pripalo je Gimnaziji “Sveti Sava” i Elektrotehničkoj školi, dok je u kategoriji podmlatka druga bila OŠ “Desanka Maksimovlć”, a treća škola domaćin, OŠ “Dositej Obradović”.

Emilija Stakić, kapiten ekipe Srednjoškolskog centra Prijedor, učestvuje na takmičenjima iz prve pomoći od šestog razreda osnovne škole.

– Smatram da je prva pomoć i sve ovo što radimo za Crveni krst veoma važno, da je to jedan human gest i korisno znanje koje nam može zatrebati u životu. S obzirom da sam prvi razred srednje škole, nova sam u ekipi, ali nadam se da ću nastaviti tradiciju Srednjoškolskog centra čije su ekipe pobjeđivale na republičkom i državnom takmičenju – rekla je Emilija.

Jelena Miljuš bila je dio šestočlane takmičarske ekipe OŠ „Desanka Maksimovlć”.

– Učenici moje škole su svjesni značaja prve pomoći i dosta njih se pripremalo s nama za ovo takmičenje. Meni je, Inače, ovo treći put da učestvujem. Uvijek se možemo naći u situaciji da je nekome potrebna prva pomoć i tada može biti dragocjeno ono što smo naučili pripremajući se za ova takmičenja – mišljenja je Jelena.

Na takmičenju je učestvovalo devet škola: tri srednje i šest osnovnih, rekao je sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Zoran Veselinović, napomenuvši da će pobjednici s današnjeg takmičenja predstavljati svoje škole i grad na regionalnom takmičenju 11. maja. kojem će takođe domaćin biti prljedorska organizacija Crvenog krsta.

– Mogu s ponosom da kažem da je ovo 25. po redu gradsko takmičenje, jer naša organizacija je među prvima krenula sa takmičarskom provjerom znanja ekipa iz prve pomoći uz realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja. Još uvijek imamo zadovoljavajući broj prijavljenih ekipa, ali želja nam je da, kao nekada, sve škole učestvuju na ovom takmičenju. Organizacija CK trudi se da pred takmičenje edukuje što veći broj učenika i posjeti svaku školu, da bi znali osnove prve pomoći – rekao je Veselinović.

Gradsko takmičenje bilo je osmišljeno na tri radna poligona sa određenim brojem povreda, uz nadzor Ljekara kao glavnih sudija.

– Ove godine smo napravili neke manje promjene, dali smo smjernice da se više obrati pažnja na finoću rada. Tražili smo da povrede budu lijepo urađene, zavoji na mjestu, da ne vise krajevi, da je krvarenje zaustavljeno, a ¡mobilizacije postavljene kako treba, da se kompresije prilikom reanlmacije odrađuju dovoljno duboko, ne preplitko – rekao je Nedeljko Radić, glavni sudija takmičenja.

Kozarski