Rukovodstvo BHRT-a nedavno je, bez ikakvog obrazloženja, otpustilo jednog voditelja srpske nacionalnosti, dok je drugi degradiran slanjem “na obuku” koju je odavno prošao, rekli su Srni izvori iz BHRT-a.

Prema njihovim tvrdnjama, “čistka” dvojice voditelja i njihova ljudska i profesionalna degradacija izvedena je zbog toga što su Srbi.

Dvojica voditelja srpske nacionalnosti, čija su imena poznata Srni, u BHRT-u su nedavno zaposleni. Riječ je o voditeljima koji su već radili u medijskim kućama u Banjaluci, a u Sarajevo su došli kao već izgrađeni prezenteri sa višegodišnjim iskustvom, zbog čega su od stručnog tima BHRT-a prilikom zapošljavanja dobili najviše ocjene.

“Jedan od nih je dobio otkaz u toku Dnevnika, kojeg je vodio i nisu mu dozvolili ni da završi emisiju. Osim toga, otkaz je dobio u sedmici u kojoj je trebalo da počne da radi centralni Dnevnik BHRT-a. Drugi je degradiran tako što su ga poslali na obuku, što je smiješan izgovor za uklanjanje iz programa i to iz više razloga. Jedan razlog je to što je već u startu prošao tu obuku i već je nekoliko sedmica vodio Dnevnik na BHRT-u. Na takve vrste obuka šalju se samo studenti ili novinari koji su tek završili fakultet”, ispričao je izvor Srne, inače dugogodišnji radnik BHRT-a.

Prema tom izvoru, riječ je o skandaloznom postupku rukovodstva BHRT-a, koji nema nikakve veze ni sa profesijom, ni sa logikom.

“Ovdje radim dugo godina i nikad do sada nije se desilo da neko bude otpušten u toku radnog dana. Na BHRT-u je mnogo nelogičnosti i svako malo dolazi do većih ili manjih skandala, ali otkako postoji javni servis otpuštanja i degradiranja na ovakav način nije bilo”, rekao je izvor Srne.

On je dodao da su šefovi pokušali da ponude neko obrazloženje, koje je, kako kaže, nerazumno.

“Došlo je neko obrazloženje koje interno kruži među novinarima i urednicima, ali sve ovo liči na čistu diskriminaciju po nacionalnoj osnovi”, kaže izvor Srne.

Pojedincima je zasmetalo to što je glavni i odgovorni urednik Informativnog programa BHT-a Marko Radoja doveo voditelje koji nisu članovi SDS-a.

“Oni su sklonjeni zato što su Srbi, a kadar SDS-a ih je dodatno kaznio jer nisu članovi te partije. Tragikomično”, tvrdi izvor Srne iz BHRT-a.

Dvojica otpuštenih voditelja nisu željela da komentarišu odluke rukovodstva BHRT-a.

Medijske napade u januaru ove godine doživjela je i urednik BHRT-a Svjetlana Topalić, koja je putem društvenih mreža čestitala Dan Republike Srpske.

Prošle godine u ovoj medijskoj kući izbio je skandal i zbog nedefinisanih odluka uredništva o tome kako će se voditelji ponašati prilikom izvještavanja o komemoraciji u Srebrenici.

Izvor: SRNA/ATV