Koalicija između najveće vladajuće stranke SNSD i DNS je stabilna bez obzira na određene nesuglasice koje su se dešavale odmah nakon izbora, tako da ne stoje spekulacije koje se s vremena na vrijeme pojavljuju u javnosti, a koje govore suprotno.

Kaže ovo u intervjuu za Srpskainfo potpredsjednik DNS i šef Kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac, koji ističe da su ranije postojala određena nerazumijevanja između ove dvije stranke, ali su ona razriješena.

Da li DNS u ovom trenutku ima adekvatan broj funkcija u javnom sektoru, s obzirom na to da su mnogi vaši ljudi smijenjeni u ranijem periodu?

Učešće DNS u vlasti bi trebalo biti 14,29 odsto na osnovu broja narodnih poslanika koja imamo u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Očekujemo da se taj postotak ispoštuje, a koje pozicije će DNS dobiti vidjeće se u narednom periodu, jer je to sada u fazi dogovaranja. Poslije svakih izbora pozicije se mijenjaju. Ne moraju se zadržati postojeće, a mogu se dobiti neke koje DNS do sada nije imao.

Da li ima podijela unutar Kluba poslanika DNS u parlamentu Srpske s obzirom na brojne spekulacije kako postoje određena neslaganja unutar njega?

Takve priče odlučno demantujem. Imamo najjači Klub u parlamentu Srpske, kako po osnovu profila profesije, tako i po osnovu velikog iskustva koje ima svaki naš član. Naš Klub broji osam poslanika i izuzetno je stabilan i čvrst. Ne želimo više da se zamaramo pričama i spekulacijama koji se skoro svakodnevno pojavljuju u pojedinim medijima. Naš Klub će raditi na  osnovu principa, ciljeva i odluka koje donose organi DNS, a u narednom periodu će se jako dobro vidjeti naše funkcionisanje i jedinstvo. To jedinstvo je vidljivo i kroz lične i prijateljske odnose između poslanika.

Kako komentarišete pritužbe da se pojedini poslanici ne ponašaju u skladu sa Poslovnikom o radu, odnosno da ga namjerno zloupotrebljavaju?

Pravila su jasna – postoji Pravilnik i svi ga moramo poštovati, a na rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske, dakle predsjednika i potpredsjednika parlamenta, je da prate rad i ocjenjuju da li dolazi do zloupotreba ili ne. S druge strane, poslanici trebaju shvatiti da nema potrebe da se udaljavaju od teme koja je na dnevnom redu. Razumijem da je poslanike birao narod i da trebaju pričati u parlamentu, a ne ćutati. Međutim, kada dođe do određenog vrijeđanja ili udaljavanja od teme koja je na dnevnom redu, smatram da se to treba prekinuti jer rasprava onda prelazi u jedno pozorište. Parlament Srpske je najviši zakonodavni organ i od njega ne treba praviti pozorište. Poslovnik se mora poštovati pa makar bio primjenjen i na meni kada se udaljim od teme.

Na sljedećoj redovnoj sjednici NSRS raspravljaće se o bezbjednosnoj situaciji. Zašto je sjednica zatvorena za javnost?

Iznosiće se određeni podaci koje MUP RS vodi pod oznakom “povjerljivo”. Iz tog razloga je normalno da sjednica bude zatvorena za javnost. Moram čuti informacije koje će biti prezentovane i ne treba unaprijed dramatizovati već realno razmotriti sve informacije koje će se iznijeti na toj sjednici. Bezbjednost je jako široka tema i taj izvještaj o bezbjednosti u Srpskoj će biti vezan i za izvještaj o radu MUP RS, koji će biti prezentovan na istoj toj sjednici kao druga tačka dnevnog reda.

Srpskainfo