Koliko smo samo puta do sada čuli da je neku saobraćajnu nesreću izazvao vozač koji je već poznat policiji po saobraćajnim prekršajima, a i dalje je za volanom svog automobila.

Mediji su na desetine puta pisali o vozačima u Republici Srpskoj koji imaju na desetine hiljada maraka saobraćajnih kazni, a i dalje voze.

Tada bi se iz policije i sudova oglasili da su oni uradili sve što je u njihovoj moći i da se ne mogu boriti protiv takvih vozača.

Međutim, dvojica sudija iz Osnovnog suda u Prnjavoru su ih demantovali i pokazali im kako se po zakonu bori sa nesavjesnim vozačima.

Kad nekom ko ima milione maraka napišete kaznu od 500 KM, sigurno niste postigli svrhu kažnjavanja, jer njemu nije problem da to plati i da nastavi da vozi kao do tada.

 

 

 

Ili ako pišete kazne osobi koja nema imovinu na sebe i ne možete to naplatiti, opet ništa niste postigli.

Ali ako tom vozaču oduzmete automobil, sigurno će se sljedeći put zapitati da li će voziti duplo brže od ograničenja, kao što je to radio do tada.

U sudu u Prnjavoru su detaljno objasnili kada i kako po zakonu mogu trajno oduzeti vozilo od divljih vozača, a to je zakon koji je već godinama na snazi. Samo što niko drugi od sudija nije imao hrabrost da nekome oduzme vozilo.

Možda ih u neku ruku treba razumjeti ako se pročita izjava koju je dao predsjednik Udruženja sudija. Prema njegovom mišljenju, oduzimanja vozila od bahatih vozača je „možda preoštra kazna“!

Kada sljedeći put neki divlji vozač, sa desetinama hiljada maraka kazni, pregazi nečije dijete treba poslati ovog sudiju porodici da im on objasni da je bilo prestroga kazna da se tom vozaču oduzme vozilo.

Iskreno se nadamo da će se većina sudija sada ugledati na dvojicu hrabrih kolega iz Prnjavora, a ne na predsjednika Udruženja sudija.

Srpskainfo