Fudbalski savez Republike Srpske obavijestio je danas Fudbalski klub Jedinstvo iz Brčkog o odluci Apelacione komisije koja je prihvatila žalbu Leotara iz Trebinja na utakmicu 16. kola odigranu u Sokocu 10. marta OFK Glasinac 2011 – Jedinstvo (0:2) i pomenuti meč je registrovala službenim rezultatom 3:0 (par forfe) u korist domaćina.

Odluka je ugledala svjetlo javnosti tek pet dana nakon njenog donošenja (sjednica Apelacione komisije održana u petak, 10. maja) što pomalo izaziva svaki vid sumnje u njenu ispravnost i dobronamjernost organa koji je istu i donio.

Od starta procesa koji je poveden protiv brčanskog drugoligaša, inače lidera istočne grupe Druge lige Republike Srpske, mnogo toga je nelogičnog i nefudbalskog, a ulje na vatru je dolila odluka Apelacione komisije kojom su prekršene Propozicije za takmičenje Druge lige FSRS (član 28) i Pravilnik o fudbalskim takmičenjima FSRS (član 73).

Leotar se na utakmicu u Sokocu žalio u roku, 12. marta, a odluka prvostepenog organa (Takmičarske komisije) je donesena tek 26. marta, dakle 14 dana kasnije iako u članu 73. Pravilnika o fudbalskim takmičenjima stoji da prvostepeni organ mora da donese odluku najkasnije osam dana od prijema žalbe! Iako je ta odluka bila u korist Jedinstva (utakmica registrovana postignutim rezultatom), u startu procesa je povrijeđena zakonitost Pravilnika.

Leotar se potom drugostepenom organu (Apelaciona komisija) žalio 12. marta (u roku), a odluka je donesena skoro dva mjeseca kasnije, 10. maja čime su prekršene Propozicije takmičenja Druge lige FSRS za sezonu 2018/19, jer u članu 28. piše: “Odluka po žalbi prvostepenom organu mora biti donijeta u roku od osam dana od dana prijema žalbe, a u skraćenom postupku u roku od tri dana, izuzev ako je žalba motivisana slučajevima čije je rješavanje u nadležnosti drugog organa.”

Dakle, da bi preinačili odluku prvostepenog organa, tj. Takmičarske komisije u sastavu: Đorđe Starčević (Gradiška), Mile Mandić (Kozarska Dubica) i Radislav Zeković (Rogatica) i preinačili odluku u korist FK Leotar Apelaciona komisija je povrijedila zakonitost i Propozicija za takmičenje Druge lige FSRS, ali i Pravilnika o fudbalskim takmičenjima FSRS.

Apelacionu komisiju FSRS koja je prekršila važeće akte Saveza iz Banjaluke čine predsjednik Branko Bera, te članovi Siniša Stojičić, Goran Jeličić, Tihomir Kuduz i Milenko Zelenović.

SportDC