Učenici poplavljene područne škole u Gomjenici kod Prijedora od ponedjeljka, 20. maja, nastavu će pohađati u matičnoj Osnovnoj školi /OŠ/ “Branko Ćopić”, dok su učenici područne škole u Cikotoma, do koje je bio poplavljen put, od danas ponovo u školskim klupama.
Direktor OŠ “Branko Ćopić” Sanja Munjiza navela je da područnu školu u Gomjenici pohađa stotinu đaka u pet odjeljenja od prvog do petog razreda i da će Gradska uprava snositi troškove prevoza đaka na nastavu, za šta je angažovano preduzeće “Autotransport”.

“U školi u Gomjenici poplava je uništila sanitarni čvor, a dijelom su poplavljene učionice, tako da se nastavni proces do kraja ove školske godine tu ne može odvijati”, rekla je Munjiza Srni.

Ona je dodala da je o stanju u školskoj zgradi obavijestila Gradsku upravu i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i da očekuje da će tokom ljetnog raspusta poplavljeni objekat biti saniran, kako bi se od naredne školske godine ponovo nastava mogla nesmetano izvoditi.

Olivera Brdar, direktor OŠ “Jovan Cvijić” Brezičani kojoj pripada područno odjeljenje u selu Cikote, rekla je da se, nakon smanjenja vodostaja Sane, sa lokalnih puteva povukla voda koja je onemogućavala ili otežavala saobraćaj.

“Dobili smo sinoć informaciju da je put ponovo prohodan. Obavijestili smo o tome nastavno osoblje i roditelje, a tu se radi o samo šest đaka, tako da su oni od danas ponovo u školskim klupama”, rekla je Brdareva Srni.

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Prijedoru bila je obustavljena od utorka, 14. maja, dok vrtić “Radost” nije radio u srijedu, 15. maja.