Muzej Kozare u Prijedoru organizovao je danas arheološku i likovnu radionicu za učenike starijih razreda osnovne škole kako bi im kroz dekorativnu ornamentiku prikazali vezu između praistorije i savremenog stvaralaštva.
“Međunarodni dan muzeja se obilježava od 1977. godine 18. maja. Ove godine, sticajem okolnosti, veći dio učesnika našeg programa su učenici prijedorskih škola, pa smo to pomjerili dan ranije”, rekao je direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

On je naglasio da je cilj obilježavanja Međunarodnog dana muzeja isticanje činjenice koliko su ove ustanove bitno sredstvo kulturne razmjene, ali i koliko doprinose razumijevanju i saradnji među ljudima.

“Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je muzej kao središte kulture i ona upravo naglašava tu važnost muzeja u savremenom društvu koje je pred brojnim izazovima, počev od vrtoglavog tehnološkog razvoja, preko migracija stanovništva, do društvenih promjena”, rekao je Radonjić.

On je pozvao sugrađane da večeras od 21.00 čas dođu u ovu ustanovu na Noć muzeja gdje mogu pogledati postojeće izložbe /dvije likovne, jednu arheološku i jednu etnološku/ i prisustvovati koncertu “DŽez bles benda”.

Kustos arheološke zbirke Daniela Radosavac održala je predavanje i video- prezentaciju Dekorativna ornamentika na keramičkim posudama bronzanog doba gradine Zecovi.

“Htjeli smo da učenicima približimo i promovišemo gradinu Zecovi koja je zasad jedan od najpoznatijih lokaliteta u našem regionu, a pripada takozvanoj kulturi Vučedola, poznatog lokaliteta kod Vukovara, koji je karakterističan po tome što ima izuzetno bogatu dekorativnu keramiku, a pripada enelitskom periodu starijem od 2.000 godina prije nove ere”, navela je Radosavčeva.

Ona je dodala da je cilj prezentacije da se kroz način ukrašavanja posuđa iz perioda vučedolskog kulturnog kruga pokaže da su ta vrsta umjetnosti i taj stil primjenjivi kroz sve aspekte savremene likovne umjetnosti, bez obzira na to što su korišteni u praistoriji.

Likovnu radionicu Ornament-savremena tradicija vodio je kustos likovne zbirke Muzeja Kozare Aleksa Milić.

“Ovaj put smo insistirali na ornamentu kao najstarijem likovnom elementu kako bismo kroz kreativni čin, kreativno djelovanje, pa i igru, spojili tradiciju sa savremenošću. Polaznici su koristili taj likovni element kao dio nasljeđa u svom vlastitom likovnom izrazu koji pokazuje da je tradicija uvijek savremena, a i kroz kreativno djelovanje su na, čini mi se, još bolji način otkrili tradiciju”, rekao je Milić.

Nakon ovih radionica, kustos istoričar Nataša Tošanović vodila je muzejsku šetnju, odnosno stručno vođeni obilazak znamenitosti grada Prijedora.