Dario Delibašić, sin legendarnog legendarnog košarkaša Mirze Delibašića, koji je juče uhapšenzbog učešća u otmici državljanina Turske i BiH T. K. u naselju Pejton na Ilidži 17. aprila, ranije je osuđen u Italiji na šest godina zbog trgovine drogom.

Kako saznaje Klix, on je bio je član kriminalne grupe koja je drogu prebacivala na relaciji Beograd, BiH, Hrvatska do Italije. Delibašić je osuđen u odsustvu, ali nije izdržavao zatvorsku kaznu jer BiH s Italijom nema sporazum o izručenju osuđenih osoba.

Talijanski mediji ranije su pisali da se povezivao s grupom Luke Dacića koji je koordinisao transportom droge i posredovao balkanskim organizacijama koje se bave švercom kokaina. Oni su bili zaduženi za prevoz droge sa Balkana preko Trsta dalje u Italiju i na zapad.

Dacić je optužen u okviru istrage “Flash”, koja je otvorena 2009. godine, a koja je tokom četiri godine trajanja rezultirala sa 49 hapšenja i optužbi protiv još 14 osoba, kao i do oduzimanja 65 kilograma kokaina i šest kilograma heroina.

Prema informacijama s kojima raspolaže Tužilaštvo KS u vezi s nedavnom otmicom na Ilidži, grupa naoružanih razbojnika presreli su žrtvu koji se nalazio u “golfu 6”, zatim su mu prijetili vatrenim oružjem. Potom su ga izveli iz vozila, svezali i držali zarobljenog do narednog dana kada su ga ostavili u sarajevskom naselju Otoka. Od njega su tražili milion KM.

Delibašić bi danas nakon kriminalističke obrade trebao biti predat u nadležnost Tužilaštva KS.

Srpskainfo