U Prijedoru je otvorena Izložba umjetničkih slika Zavičajne zbirke Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

Izložba je jedna u nizu manifestacija kojom se obilježava 24. maj, Dan i slava biblioteke.

Ne bez razloga, Prijedor zovu gradom slikara. Prvi akademski obrazovani likovni umjetnici u BiH bili su Prijedorčani, Pero Popović i Todor Švrakić.

Put koji su oni trasirali decenijama su slijedili mnogi nadareni Prijedorčani.

– Prijedor je rasadnik velikih slikara, poznatih slikara i drago mi je da i ovi mladi krče svoj put. A veoma dobro krče svoj put – rekla je Mara Ećim, direktorka Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor.

Na Izložbi zavičajnih slikara predstavljeno je 29 radova 18 likovnih umjetnika, od naivaca do akademskih slikara.

Djela su rađena u raznim tehnikama. Preovladavaju ulja na platnu, ali posjetioci mogu vidjeti i grafike, akvarele, linoreze i crteže.

– Svi ovi eksponati, dakle umjetničke slike, Narodna biblioteka ima u svom fundusu i čuva. Odlučili smo, pošto nemamo prostora više, da to bude stalna biblioteka, da građani Prijedora mogu da vide šta to biblioteka, pored svih onih dokumenata i kljiga, čuva – dodaje durektorka.

– Grad Prijedor ponovo dokazuje i pokazuje da je grad umjetnosti, kulture i slikarstva, jedan od vodećih u Republici Srpskoj i BiH. Ova postavka nam daje do znanja koliko imamo veliki broj slikara iz našeg zavičaja – ističe Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

U okviru obilježavanja Dana i slave Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” u prijedorskoj Gradskoj čitaonici biće održani 15. Majski susreti mladih pjesnika.

RTRS