Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne prestaje da šokira javnost izjavama, a njegov najnoviji poziv da se u škole u Federaciji BiH uvede predmet o predvojničkoj obuci dokaz je da iz njegove glave rat još nije iščezao.

Ovako analitičari i političari iz Republike Srpske gledaju na najnovije Izetbegovićeve izjave koje je dao u utorak u okviru javnog iftara u Zenici. On se, naime, obratio prisutnim građanima poručivši im da se neće ponoviti devedesete godine prošlog vijeka, ali da moraju biti jaki.

– Postoje garancije međunarodnih sila koje garantuju Dejtonski sporazum, ali je najvažnija bošnjačka snaga. Jačati međusobno povjerenje, jačati namjensku industriju, uvesti predmete u školi o predvojničkoj obuci – poručio je Izetbegović.

Analitičari poručuju da ovo nije prvi put da Izetbegović svojim izjavama potpiruje vatru na Balkanu i priziva ratove, što samo pokazuje da i dalje živi u devedesetim godinama i da ne želi odustati od svoje ratnohuškačke retorike. Vojnopolitički analitičar Đuro Kozar kaže da ovakve izjave ne doprinose miru, te da je uvođenje navedenog predmeta u škole potpuno nepotrebno i neracionalno.

– Vojno obučavati djecu nije ni na koji način opravdano jer BiH ne prijeti nikakva ratna opasnost da bi se tako mladi uzrast trebao osposobljavati za odbranu zemlje i vojne zadatke – kaže Kozar.

Vojna industrija

On ističe da takve ideje dolaze od onih u čijim glavama rat još nije iščezao. Podsjetio je da ovo nije prvi Izetbegovićev gaf, jer je sličan ispad imao i prošle godine kada je pričao o vojnoj industriji u FBiH.

– On uspjehe vojne industrije u FBiH nije objasnio kao odlične izvozne rezultate i dobar poslovni uspjeh već je rekao: “Neka nama topova i pušaka za ne daj bože”. Dakle, on očito stalno besmisleno razmišlja o nekakvim ratnim opasnostima koji se mogu nadviti nad Federaciju BiH – ističe Kozar.

Dodaje da ne vjeruje da će iko pristati da se u škole uvede predmet koji bi se odnosio na predvojničku obuku jer bi to s jedne strane bilo dosta skupo, a s druge nepotrebno.

Kozar pojašnjava da je obrazovanje u nadležnosti kantona, što znači da bi trebalo promijeniti 10 zakona da bi se taj predmet uveo u škole.

– Ima dosta preduslova koji bi morali da se ispune da bi do toga došlo. Vjerujem da niko neće na to pristati – zaključuje Kozar.

Remetilački faktor

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ističe da Izetbegović očito još nije izašao iz politika koje su bile dominantne devedesetih godina. Prema njegovim riječima, Izetbegovićeva retorika i ta vrsta političke orjentacije su u ovom momentu potpuno nepotrebni BiH.

– On stalno otvara te teme i iznosi u javnosti teške kvalifikacije. Na taj način Izetbegović definitivno postaje unutrašnji remetilački faktor. I ne samo unutrašnji, već i regionalni, ako uzmemo poruke koje šalje van BiH –  smatra Košarac.

Dodaje da sa takvim retorikama treba prestati i posvetiti se nekim drugim pitanjima, mada nije siguran da će Izetbegović to učiniti.

Poziv na naoružavanje

Izetbegović je i prošle godine izazvao žestoke reakcije kada je pozvao na dodatno naoružavanje Bošnjaka, navodeći “da više nikada ne smiju biti slabi”.

– Napravićemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravićemo onu dobru taktičku 12.7, višecjevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovjek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i neka svako dobro razmisli da li će ga iz čistog mira dirati – poručio je Izetbegović, što je izazvalo buru negodovanja u javnosti.

Srpskainfo