Bosna i Hercegovina je moguća kao država iskuljučivo u okviru Dejtona, koji bi mogao biti unapređen samo onim sporazumima na koje pristanu sva tri naroda.

Sve drugo bi bio čist politički avanturizam, sa potecijalno tragičnim posljedicama, ocijenili su učesnici tribine, koja je održana u Beogradu pod nazivom “Šta Bosnu i Hercegovinu čini /ne/mogućom državom”.

Međunarodna zajednica uvela je u BiH kombinaciju protektorata i demokratije, a namjera im je bila da stvore jednu političku naciju i razviju bosanski patriotizam, ukazao je senator Republike Srpske Nenad Kecmanović.

– Bošnjačka politička elita je posebno od jedine supersile ohrabrena da opstruiše sporazum koji je aneksom 4 trebalo da bude ustavni temelj BiH – rekao je Kecmanović.

Često se iz Sarajeva i velikog dijela međunarodne zajednice može čuti da su Banjaluka i Milorad Dodik najaveći krivci za političku nefunkcionalnost Bosne i Hercegovine.

Međutim, analitičar Aleksandar Vujović smatra da to nije tako: “Nekome može zvučati paradoksalno, ali smatram da je Milorad dodik zapravo zaslužan za političku stabilnsot, odnosno što u BiH postoji kakva – takva funkcionalnost, iako kao što zamo, ne baš savršena, ali što ipak postoji mir i što je dejtonski sistem opstao do današnjeg dana”.

Najveća opasnost za BiH jeste bošnjački nacionalizam koji ne shvata da je sekularno društvo osnov države, smatra profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Slobodan Antonić.

– Islamizacija Bošnjaka koja se intenzivno dešava, pogotovo islamska radikalizacija, nužno vodi ka debosnizaciji Srba i Hrvata, i što je po Sarajevu više burki, nikaba i hidžaba, to je Sarajevo manje glavni grad BiH a više središte bošnjačke teritorije u BiH – zaključuje Antonić.

Sarajevo je zarobljeno u narativu prije 30 godina, po kome su Bošnjaci dobili državu tako što su Srbi satanizovani, a oni pretvoreni u žrtvu, rekao je politički analitičar Aleksandar Pavić.

RTRS