Završeni su protesti građana ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkov savjeta BiH.

Građani su tražili ostavke rukovodstva VSTS-a zbog, kako se tvrdi, nerada i korupcije.

Na proteste je došao i ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

“Samo uz narod, ako me narod podrži sve ćemo uspjeti. Ovakav VSTS nam ne treba. Narodu treba pravda. Nema bezbjednosti i ekonomskog razvoja bez pravosuđa. Vlada opšta depresija. Ljudi idu. Ne vršimo pritisak, samo želimo pravnu državu”, rekao je Dragan Mektić.

Pred zgradom koju VSTV dijeli sa Sudom Bosne i Hercegovine te državnim Tužilaštvom okupilo se stotinak građana, a skup osigurava isto toliko policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.Okupljeni nose ratne zastave takozvane Armije BiH

Stotinak članova grupe “Pravda za Davida” stigao je u Sarajevo kako su i najavili, da se priključe protestima ispred pravosudnih institucija BiH.

Thumbnail
Foto: Klix

Na protestima je na više mjesta bila istaknuta ratna zastava Armije BiH, bio je prisutan i glumac Emir Hadžihafizbegović. Građani su odlučili i da blokiraju saobraćaj u ulici Safeta Hadžića

Thumbnail
Foto: Klix

Hadžihafizbegović je ponovo iznio svoje političke stavove i izjavio da je ova institucija odavno trebalo da zatvori Milorada Dodika koji svakodnevno ruši BiH. Ponovo se čuju stavovi upereni protiv srpskog člana predsjedništva BiH.

Na protestima je bio i PDP-ov Draško Stanivuković.

Thumbnail

Stanivuković je istakao da je na protest došao kao čovjek, a ne kao političar i naglasio da želi da ostane u zemlji. PDP-ov poslanik je poručio da želi graditi BiH.

“Nismo se okupili u Banjaluci iako smo u njoj protestvovali preko 365 dana, došli smo u Sarajevo, jer su nam govorili da rušimo Republiku Srpsku, evo došli smo ovdje, ne da rušimo entitete, nego da gradimo i jedno i drugo”, kazao je Stanivuković.

Prisutni su se oduševili dolaskom Dragana Mektića i nekoliko puta izjavili da je on pravi čovjek za ovu državu i poručili mu da “klanjaju za njeg u Sarajevu”.

Izvor: ATV