Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je bojazan, povodom jučerašnjih zbivanja na Kosovu i Metohiji, ali i za ono što će tek doći.

Takođe, poručio je da Srbija neće dozvoliti iživljavanje nad srpskim stanovništvom i najavio dalja ulaganja u Vojsku Srbije.

– Ako neko misli da može da se iživljava nad našim stanovništvom i da to može da ponavlja, a onda da bude ‘puj pike ne važi’ i da za to traži sumnjiva objašnjenja – to neće moći – poručio je on.

Vučić je, obilazeći rekonstruisanje prostorije Internata Vojne gimnazije, naglasio da će Srbija, polako ali sigurno da obnavlja stvari koje su podizali četiri ili pet decenija, a u međuvremenu u te objekte nije ulagano.

Rekao je da bi danas, obilazeći ovaj objekat, bio mnogo srećniji da se nije desilo ono što su juče vidjeli na KiM.

– Veoma brinem za ono što će tek da dođe, i to je jedini razlog što nisam danas srećan – poručio je on.

Upitan koliko je zabrinut za vojnike zbog jučerašnjih događanja na Kosmetu Vučić je ukazao da država u vojnike ulaže ogroman novac za njihovo školovanje, i da ljudi koji se za takav posao opredeljuju znaju da se ne kandiduju za manekene.

U vezi jučerašnje situacije na KiM izrazio je nezadovoljstvo reakcijom NATO, koji je, prema njegovim riječima iznio laži, a kritikovao je i EU, čiji se predstavnici javljaju samo onda kada prođe kritično stanje.

– Nevezano za to mi ćemo da razvijamo našu vojsku, i podižemo životni standard naših vojnika, da budemo spremni da čuvamo naš narod. To je nešto što je svrha vojske i zbog čega postoje vojske u svim zemljama svijeta – objasnio je on.

Tanjug