Razne huliganske grupe i ekstremni desničari na čelu sa Mišom Vacićem i ove godine zloupotrijebili su festival “Mirdita, dobar dan” da bi pravili haos i izazivali nerede, a sebe promovisali kao navodne rodoljube. Ironija je da učesnike festivala koji nosi poruke mira, praštanja i normalizacije odnosa svake godine moraju da obezbjeđuju kordoni policije.

Festival “Mirdita, dobar dan” održava se šestu godinu zaredom u Beogradu, a cilj mu je predstavljanje savremene kulturne scene Prištine. Ove godine otvoren je izložbom “Hajde da vodimo ljubav”, međutim već i sama činjenica da se na festivalu predstavljaju umjetnici iz Prištine bila dovoljna da ga, sa druge strane, prate i različite grupe ultradesničara i huligana.

Na dan otvaranja “Mirdite”, u srijedu, okupila se grupa desničara sa namjerom da prekinu i otvaranje i festival. Predvodio ih je ekstremni desničar Miša Vacić, osuđivan zbog zbog širenja diskriminacije protiv LGBT populacije, držanje oružja i ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti, a poznat je i po tome što veliča ratne zločince poput Ratka Mladića, kao i osuđenog ubicu premijera Zorana Đinđića, zatim po pozivima na rat i mobilizaciju, a jedan od njegovih novijih “bisera” je to da je snimio film o sebi, piše Blic.

Među okupljenima je bila i Milica Đurđević iz organizacije “Zavetnici”.

Desničari su gurali policiju, nosili slike zločina sa Kosova i Metohije, vikali na učesnike i publiku i skandirali “Ovo je Srbija”, a pred njih je stala policija u kordonu kako bi se spriječili incidenti.

Huligani i neredi na Dorćolu

Drugi dan festivala, na Dorćolu, bio je još haotičniji: desničari su se pojavili pred “Dorćol placem”, u Dobračinoj ulici, a promociju knjige “Živeti uz sećanje na nestale” okružila je tenzija zbog prisustva nasilnika koji su se obavili krinkom rodoljuba.

Grupa ekstremnih desničara zadržala se svega desetak minuta noseći transparente i pjevajući pjesme o Kosovu i Metohiji, jer je pred njih stao kordon policije zbog kog su se mahom razišli. Međutim, uslijedio je još jedan jedan nalet, ovaj put različitih huliganskih grupa, što je policiju u punoj opremi natjeralo da se ponovo ispriječi na ulici. Svega nekoliko minuta očigledno je bilo sasvim dovoljno da naprave nered, što se može vidjeti i na snimku koji se pojavio na Jutjubu.

Na njemu mogu čuti neartikulisani povici rulje koja postaje sve masovnija, dok se u Dobračinu ulicu sliva sve više osoba. Oni zatim skandiraju i pjevaju o Kosovu, približavajući se prostoru u kome se održava festival. Ubrzo se pojavljuje još policajaca, koji suzbijaju grupu desničara, a na snimku se u daljini vidi i komešanje mase, koja upućuje na to da se muškarci tuku.

Sve to, međutim, nije počelo ove godine.

Šešelj, Radeta i gusle

“Mirdita” ni prethodnih godina nije mogla da prođe bez gužve. Tako su prošlog maja haški osuđenik Vojislav Šešelj i njegova stranačka kolegnica Vjerica Radeta došli ispred CZKD-a da istaknu kako su “organizatori festivala izdajnici” i da se “to ne može tolerisati”, a da “policija brani separatiste, a blokira srpske patriote”, nakon čega su zasvirali i guslari.

Veću buru od samog festivala i prošle godine su izazivali nacionalisti: u tome je prednjačila Srpska radikalna stranka, čiju su članovi javno prijetili organizatorima, ali i pozivali na nasilje i protest. Uprkos tome što im je MUP zabranio okupljanje, radikali su najavili da ne odustaju od toga. Pored njih, negodovali su i omladina Dveri i DSS, koji su juče organizovali mirni performans “Mirdita, laku noć”.

Zavjetnici i “performansi”

I godinu prije toga, u junu 2017. godine, ekstremni desničari na čijem čelu je i tada bila Milica Đurđević, poznata kao Milica Zavetnica, okupili su se ispred CZKD-a, vrijeđali učesnike, ističući da je saradnja Beograda i Prištine na umejtničkom nivou, suštinski aboliranje nasilja koje se dogodilo na Kosmetu, te da je festival “suštinski izdajnički”.

Iako su ih brojni policajci zadržali sa spoljašnje strane ograde, jedan od muškaraca pronašao je okolni put, preskočio ogradu i jurnuo u dvorište Centra. Policija je brzo reagovala, te je odmah udaljen.

Dan ranije, ispred Doma omladine nekoliko momaka nosilo je i majice sa znakom UČK – oznaku terorističke organizacije Oslobodilačke vojske Kosova, dok su ispred njih bile tezge sa natpisima “oružje na veliko i malo”, “polovni ljudski organi”, “droga na veliko”… ispod kojih su bili plastični pištolji i puške, ali i drugi predmeti koji su odgovarali opisima navedenim u natpisima. Neki od njih bili su maskirani, ali svi su uzvikivali uvrede organizatorima i posetiocima.

Zašto “Mirdita” ne može da prođe u miru?

Imajući u vidu to ko predvodi masu onih koji se bune protiv održavanja “Mirdite”, odgovor na pitanje zašto ovaj festival već godinama ne može da prođe u miru nameće se sam po sebi.Ovako

Jezik prijetnji, zastrašivanja i nasilja, kao i netrpeljivosti, poziva na linč svega što njima nije blisko dominantan je kod ljudi poput Miše Vacića, Vojislava Šešelja, Vjerice Radete, a istom miljeu pripada i Milica Zavetnica, čiju je izbornu listu na parlamentarnim izborima 2016. godine nekadašnji član voždovačkog klana, Nemanja Ristić, koji u opširnom kriminalnom dosijeu ima presudu za počinjeno ubistvo, kao i nekoliko optužbi i za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti.

Blic.rs