Protiv Aleksandra Radića (43) iz Čelinca Osnovni sud Banjaluka potvrdio je optužnicu zbog slučaja “zolja” odnosno ispaljivanja projektila iz ručnog raketnog bacača na zgradu koncerna “Agram” u martu ove godine.

On se tereti za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Radić je, inače, bio aktivista SDS-a, povjerenik ove stranke u Čelincu.

U optužnici se navodi da se Radić tereti da je 30. marta 2018. oko 23.40 u ulici Bulevar srpske vojske ispalio projektil iz “vojnog borbenog protivoklopnog sredstva – ručnog raketnog bacača M80, 64 mm”, tzv. “zolje”, na spomenuti objekat.

U tom trenutku u zgradi se nalazio radnik D.D, zaposlen na poslovima obezbjeđenja. Raketa je pogodila deveti sprat zgrade, gdje su smještene poslovne prostorije jednog društva za osiguranje, te je eksplodirala, probila prozor na zgradi i završila putanju u plafonu kancelarije.

– Usljed dejstva eksplozije bojeve glave ovog projektila izazvana je opasnost po život oštećenog D.D. i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od 29.129 KM – stoji u optužnici.

U optužnici se dodaje da je Radić nakon toga, u ulici Frana Supila kod broja 8, odbacio prazan lanser ručnog raketnog bacača i udaljio se u nepoznatom pravcu.

Kada je u pitanju drugo krivično djelo koje mu se stavlja na teret, ističe se da je u toku 2018. godine, do dana kritičnog događaja nedozvoljeno držao “zolju”, čije nabavljanje, prodaja, nošenje ili držanje građanima uopšte nije dozvoljeno.

Podsjetimo, Republičko tužilaštvo ga je jedno vrijeme teretilo za terorizam.

Srpskainfo