Svaki dan kod komšija po vodu za piće – svakodnevica je mještana prijedorskog izbjegličkog naselja Baltin Bare u kojem nema vodovodne mreže. Dodatni problem za 26 domaćinstava su podzemne vode zbog kojih često dolazi do poplava. Dok mještani čekaju vodu za piće, iz Gradske uprave poručuju da će do kraja godine biti riješeno vodosnabdijevanje, za šta će biti izdvojeno 250.000 KM.

Nakon izbjeglištva iz Sanskog Mosta, Milan Stupar, 2013. godine sagradio je kuću u naselju Baltin bare. U majskim poplavama 2014. voda mu je uništila sve.

– Svake godine strahujemo hoće li poplava, ili neće. I ove godine smo dizali na tavan stvari plašeći se najgoreg scenarija – ističe Milan Stupar.

U svim domaćinstvima u ovom naselju voda iz bunara nije za piće, zbog čega su mještani primorani da po vodu idu kod komšija.

– Јa sam donijela 20 litara vode, i nije mi teško. Svaki drugi dan tako idemo. Јoš ako imaju dva čovjeka u kući koji  imaju. šećernu bolest, tad je potrebno još više vode – priča Stana Bilbija.

Kuće u Baltin Barama izgrađene su na depresijama poznatijim kao “rupe”, iz kojih je ranije eksploatisan šljunak, kažu u mjesnoj zajednici.

– Išli smo prema gradskoj upravi da se pokuša riješiti način snabdijevanja vode u ovih 26 domaćinstava. Međutim, negdje jeste problem – napominje Vlado Vuković, ističe predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gomjenica.

Problem ke, kažu u Vodovodu, nedovršena vodovodna mreža u gomjeničkoj ulici Ive Andrića, jer mnoga domaćinstva još nisu priključena na sistem. U toku je rekonstrukcije, a izvedena je primarna vodovodna mreža za 300 domaćinstava.

– Sva domaćinstva koja žele priključak u našem sistemu moraju potpisati ugovor sa Gradom Prijedorom i u tom slučaju će imati gradsku vodu – poručuje Dragan Stamenić, rukovodilac Službe za razvoj i ekologiju Vodovod Prijedor.

Placevi u izbjegličkom naselju Baltin bare, odlukom tadašnje Komisije, korisnicima su dodijeljeni 2000. godine, kažu u Gradskoj Upravi. I tada je bilo poznato da je riječ o plavnom području. Međutim, ni danas nije jasno zašto je taj dio predviđen za naselje, ističe gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

– Postoji nekoliko tumačenja, jedno je da su ljudi insistirali da budu blizu grada, da nisu htjeli ići u seosko područje, a drugo tumačenje je da je Komisija pogrešno dodijelila zemljište ljudima koje je plavno – ističe Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Iako će voda za piće, kada je dobiju, olakšati život mještana Baltin bara ostaje strah od poplava koji se vraća nakon svake jače kiše.

RTRS