Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je predsjedniku Sjeverne Makedonije Stevi Penderovskom da to kako će Srbija riješiti svoj unutrašnji problem sa Kosovom nije tema za njega i da, pošto ćuti o “velikoj Albaniji”, treba da ćuti i o Srbiji.

– Pendarovski se malo pita o budućnosti Severne Makedonije, ali hoće da se pita o Srbiji. Kako će Srbija rešiti svoj unutrašnji problem nije tema za predsednika Severne Makedonije, našeg južnog suseda – naveo je Vulin.

On je poručio Pendarovskom da bi, ako je ideja razgraničenja “grozna i nedostojna 21. vijeka”, mogao da povuče priznanje Kosova sa početka ovog vijeka ili da osudi NATO agresiju na SR Јugoslaviju sa samog kraja 20. vijeka, koja je dovela do etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije.

Vulin je istakao da Pendarovski Srbiji duguje poštovanje, ali svom narodu još više duguje da kaže šta misli o ideji Hašima Tačija i Edija Rame o ujedinjenju Albanaca u “veliku Albaniju”.

-Nije Pendarovskom valjda promaklo da se na mapi `velike Albanije` nalazi polovina Severne Makedonije? Ako nije video tu mapu, neka mu je pokaže predsednik Sobranja Talat Džaferi. On je rado i pred kamerama pokazuje. Ako ćuti o `velikoj Albaniji`, slobodno neka ćuti i o Srbiji – istakao je Vulin.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je juče da je ideja o razmjeni teritorija i korekciji granica između Beograda i Prištine “nezamisliva” i da što prije treba prestati sa licitiranjem na tu temu.

On je ocijenio da je u pitanju anahrona ideja koja ne pripada 21. vijeku i da ne može ništa strašnije da se dogodi ukoliko neko zaista ozbiljno planira da pokrene jedan takav projekat, prenio je makedonski portal “Plusinfo”.