Poslije dvadeset sedam godina od rušenja, srpski povratnici u Opličiće, opština Čapljina, odlučili su da počnu obnovu mjesne crkve. Hram Pokrova Presvete Bogodrodice izgrađen je 1872.godine na temeljima manastirskog metoha, a miniran polovinom 1992. zajedno sa parohijskim domom.

Na inicijativu srpskih povratnika, polovinom sedmice, uz pomoć mehanizacije, raščišćeni su temelji i odvojen dio neoštećenih zapisa u kamenu, unutrašnjih stubova i ornamentike. U ruševinama su pronađene i neeksplodirane protivtenkovske mine. Nakon što su obnovili domove i imanja, mještani Opličića žele i duhovnu obnovu.

– Značilo bi dosta, mi smo dosta kilometara udaljeni do prve crkve, u Čapljini ili Prebilovcima, za naše mjesto bi značilo puno – rekao je Stanislav Pelkić selo Opličići Čapljina.

Mještani kažu da su jedinstveni u namjeri da obnove hram, koji su im, kao zavjet, ostavili preci. Izgradnju će pomoći i srodnici, koje su ratne neprilike odvele po cijelom svijetu.

– Svi hoćemo, svi su ljudi zainteresovani. Nadam se da neće biti otrpora, da obnovimo crkvu i dom crkveni – istakao je Ljubo Pudar iz sela selo Opličići.

Mjesnog hrama mlađi povratnici slabije se sjećaju. Dejan Ijačić bio je osmogodišnjak kada je napustio Opličiće.

– Naravno da se radujem. To bi mnogo značilo za nas, pa makar jednom godišnje bila služba. Mi smo svi spremni ovdje, koliko možemo pomoći, i novčano i radnom snagom u obnovi ove crkve – dodao je Ijačić.

Raščišćavanje je, mehanizacijom, pomoglo preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici. Donacije su obećali pojedinci i preduzeća. Dio kamena biće ponovo iskorišćen za izgradnju crkve.

– Gledaćemo da crkvu izgradimo savremenim materijalom, obložimo kamenom i pokrijemo kamenom pločom, da zvonik bude na preslicu – naveo je jerej Branimir Borovčanin paroh blagajski.

U ruševini su pronađene crkveni predmeti i knjige. Ugradnjom sačuvanih stubova, ornamentike i zapisa na kamenu, rekao je Borovčanin, spojili bi staru i novu crkvu.

Novac za projekat obezbijedio je načelnik opštine Čapljina. Gradnja crkve trebalo bi da počne u drugoj polovini godine, nakon što eparhijska komisija projektu da zeleno svjetlo.

RTRS