“Čikaški bombaš”, koji je poslednjih dana postao poznat po nadimku “El Čeka” zapretio je premijeru Zoranu Zaevu da će, ukoliko se pripadnici “Kumanovske grupe” nađu u opasnosti, objaviti novu seriju prisluškivanih razgovora, javljaju makedonski mediji

“El Čeka”, kojeg je makedonska policija identifikovala kao A.Š., Albanca koji živi u Čikagu, do sada je objavio desetak prisluškivanih razgovora zvaničnika Demokratske unije za integracije vođene tokom sukoba u Kumanovu 2015. godine, prenosi RTS.

“Zoran Zaev mora da zna da, ukoliko se nešto dogodi, može da zaboravi na predstavu koju vodi sa Alijevcima (Ali Ahmeti, lider DUI) i ostalim saradnicima”, naveo je “El Čeka” na Fejsbuku.

Pretnja je usledila pošto je nekoliko albanskih medija u Sevrnoj MAkedoniji objavilo da se nekolicima pripadnika Kumanovske grupe nalazi u opasnosti.

Tvrdi da je snimke objavio po naređenju Samija Ukšinija, poznatog i po ratnom nadimku “Komandant Sokolji”, koji je osuđen na dugogodišnju robiju zbog učešća u sukobima sa makedonskom policijom u Kumanovu. Tokom sukoba u Makedoniji 2001. godine, Ukšini je bio jedan od portparola Oslobodilačke nacionalne armije.

Od Zaeva je zatražio da formira međunarodni tim za istragu o “Slučaju Kumanovo” i objavi rezultate u roku od 62 dana, ili će objaviti seriju novih prisluškivanih razgovora.

Takođe, “Komandant Sokolji” i njegove pristalice prete osvetom i bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji je pobegao u Mađarsku u novembru prošle godine, dva dana pre nego što je trebalo da počne izdržavanje zatvorske kazne zbog zloupotrebe službenog položaja.

Zatvoreni pripadnici “kumanovske grupe” traže međunarodnu istragu o događajima u tom gradu 2015. godine, preteći da će 6.000 snimaka razgovora predati američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji i Ambasadi SAD u Skoplju.

U dvodnevnim sukobima u Kumanovu poginulo je osam policajaca, a 42 su teško povređena. Tom prilikom poginulo je i deset pripadnika “kumanovske grupe”.

Informer.rs