U Prijedoru je održana projekcija putopisno-dokumentarnog filma “Rusija, velika tajna” autora Nenada Badovinca. Film je posvećen obilježavanju stogodišnjice stradanja posljednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova i carske porodice.

Nenad Badovinac autor je knjiga i dokumentarnih filmova posvećenih pravoslavnoj duhovnosti. Putopisno-dokumentarni film “Rusija, velika tajna” u cijelosti je njegovo autorsko djelo.

– Mislim da sam kroz ovaj film pokušao prenijeti srpskom narodu ideju pravoslavne duhovnosti, koja je bila u ono vrijeme puno jača i u porodici – rekao je Badovinac.

Ovo je osma javna projekcija filma “Rusija, velika tajna”, a treća u Republici Srpskoj nakon Banjaluke i Gradiške.

Autor kaže da je tragična istorija ruske carske porodice Romanov poznata srpskom narodu.

– Međutim, nismo dali doprinos našoj zajedničkoj kulturi, srpskoj i ruskoj, tako da mislim da film u tom smislu daje malo veću i čvršću vezu našeg srpskog naroda prema ruskom. Ovo je možda tek jedan korak kako bih narodu dao koju informaciju, pa da narod onda sam istražuje malo više carsku porodicu Romanov – dodao je Badovinac.

Organizator prikazivanja filma bila je prijedorska Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”. Ova projekcija dio je Prijedorskog ljeta kulture.

– Što se tiče Prijedorskog kulturnog ljeta mi imamo samo prezentaciju ovog filma ‘Rusija, velika tajna’. Inače, sa gospodinom Badovincem smo već u druženju od 2013. godine, pratimo njegov rad i samo po sebi se nameće da odaberemo ovaj putopisno-dokumentarni film i da ga predstavimo prijedorskoj publici – istakla je Mara Ećim, direktorka Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor.

Naredni događaj u programu Prijedorskog ljeta kulture je 6. Međunarodni festival folklora “Kozara i prijatelji”“, koji će biti održan od 7. do 9. juna.

RTRS