Republika Srpska neće pristati na ucjene Bošnjaka kad je riječ o formiranju Savjeta ministara, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Gostujući u našoj emisiji Ukrštenica Dodik je naglasio da je potrebno više pažnje posvetiti projektima od kojih korist imaju svi građani.

Kao dobar primjer naveo je nedavne dogovore iz Sankt Peterburga o snabdijevanju gasom, koji bi mogli biti dodatni zamajac privredama Republike Srpske i Federacije BiH.

Bošnjaci, zbog nemogućnosti rješavanja problema u Federaciji, blokiraju izbor legitimnog Savjeta ministara BiH, poručuje predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Da bi prikrili nesposobnost da sa Hrvatima usaglase izborni zakon, bošnjački političari, kaže Dodik, Republiku Srpsku uslovljavaju približavanjem NATO-u, iako je Evropska unija jasno rekla da to nije obavezan zadatak za BiH.

– To je jedna apatična zemlja sa propalom infrastrukturom i nedoraslim političarima na različitim nivoima koji misle da je inaćenje i disciplinovanje drugoga jedini način rješavanja problema, a naravno da nije – rekao je Dodik.

Dodik je u našoj emisiji Ukrštenica ponovio da je u Rusiji preciznije definisao izgradnju primarnog gasovoda od Bijeljine do Banjaluke i dvije gasne elektrane u Srpskoj. Naglasio je da ne očekuje opstrukciju Savjeta ministara u ovoj investuciji, između ostalog i zbog toga što saradnja sa Rusijom, u ovoj oblasti, pruža velike mogućnosti i za Fedearciju. Ukoliko neko pokuša zaustaviti projekat gasovoda, onda je BiH besmislena, kaže Dodik. I dodaje da Srpska nema razlog da to trpi.

– Ovo su bili razgovori, imajući u vidu funkciju koju obavljam, funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da istaknem i potrebu da se ostavi prostor i za Federaciju za kvalitetnije snabdijevanje gasom – dodao je on.

Dodik je istakao da je sa ministrom spoljih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, između ostalog, razgovarao o mogućnosti održavanja minsistarskog sastanka predstavnika Rusije, Srbije, Turske i BiH, koji bi trebalo dodatno da približi ove države i obezbijedi pretpostavku bržeg ekonomskog razvoja Republike Srpske i Federacije BiH.

Emisiju Ukrštenica možete pogledati OVDЈE.