Darko Anđelković /41/ iz Raške, jedan od heroja sa karaule Košare na Kosovu i Metohiji za vrijeme NATO agresije 1999. godine na SR Јugoslaviju, izjavio je da je dokumentarno-igrani film “Ratne priče sa Košara” pomogao da se ponovo nacija probudi i vidi jednu nestvarnu priču o odbrani otadžbine.

– Imali smo protiv sebe daleko nadmoćnijeg neprijatelja. NATO vojnike, Šiptare, strane plaćenike i mudžahedine koji su pomagali albanskim teroristima. Na livadi od 60 metara branili smo Srbiju – prisjeća se Anđelković.

Anđelković je za “Večernje novosti” rekao da je posebno bitno za mlađe generacije da vide kako je na Košarama odbranjena otadžbina i da sutra budu spremni da je brane, ako je neko opet napadne.

On ističe da su se on i njegove kolege rado odazvali da budu danas u Banjaluci na promociji filma “Ratne priče sa Košara”, autora Slađane Zarić, jer su čuli da, kako je rekao, u ovom kraju ima većih Srba nego u Srbiji.

– Film je veoma gledan, a gledanost je već otišla na više od pet miliona. Uspjeli smo da poslije dvije decenije našoj naciji prikažemo šta se stvarno dogodilo na Košarama – kaže Anđelković.

Govoreći o životu heroja sa Košara nakon dvije decenije, Anđelković navodi da, nažalost, većina njih živi na ivici egzistencije i mnogi se liječe o svom trošku, dodavši da se danas preživjeli heroji međusobno pomažu i vode brigu o socijalno najugroženijim.

– Ti ljudi sa Košara su bili zaboravljeni, ali, evo, nakon dvije decenije dobili smo medijski prostor da kažemo šta se tamo desilo. Podižemo uskoro i spomenik na Dedinju u Beogradu za 108 stradalih saboraca – istakao je Anđelković.

On je naveo da se sjećanja na bitku sve više vraćaju kako stari.

– Počeli smo da se okupljamo i na tribinama. Imamo Dan heroja sa Košara – 14. jun i Dan herojske 125. motorizovane brigade – 20. septembra. Bitno je da smo dobili obećanje predsjednika Srbije da će heroji sa Košara dobiti spomenice i imati pravo na zdravstveno osiguranje i novčana sredstva na mjesečnom nivou i da će se sve to regulisati kroz zakone – rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da niko od preživjelih heroja nije ostao u Vojsci, pa čak ni oficiri koji su ponos Srbije i koji su ih vodili kroz rat.

– Svaki dan na Košarama je bio poseban i nosio svoju priču. Najteži dan je kada izgubite u ratu prijatelja, saborca, brata koji je svaki dan bio sa tobom rame uz rame. Svaka smrt je biljeg na duši nas preživjelih, a 108 ih je poginulo. Ne žaleći živote branili smo svetinju. Našu državu. Znali smo da je iza nas Srbija i da ne smijemo da popustimo ni milimetar – istakao je ovaj heroj.

Anđelković je poznat i po tome da je inicijator da se prošle godine vojniku i heroju sa Košara Zoranu Mijatoviću u mjestu Lešak na Kosovu i Metohiji podigne spomenik.

To je jedini spomenik herojima sa Košara napravljen na Kosovu i Metohiji.

SRNA/RTRS