Udruženje građana Istočna alternativa podržava odlučnu i dosljednu politiku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kojom čuva dignitet Republike Srpske i konstitutivnost srpskog naroda u BiH, kao i njegovu odluku da ne primi u oproštajnu posjetu ambasadora Njemačke Kristijan Homan.

Iz Istočne alternative ističu da je principijelna Dodikova politika garant opstanka i jačanja Republike Srpske i uspješnog odupiranja stalnim pritiscima međunarodnih zvaničnika na Srpsku.

U saopštenju ovog udruženja navodi se da je Homanova, kao i britanski i amarički ambasadori, uvijek podnosila subjektivne i jednostrane izvještaje svojim pretpostavljenim, okrivljujući Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo, i podržavala političko Sarajevo u nastojanju da obezvlasti i uništi Srpsku.

Istočna alternativa poručuje da je dobro da pojedini zlonamjerni ambasadori u BiH jednom shvate da oni nisu jedini sa kojima se mora sarađivati u njihovu korist, a na štetu svog naroda.

Iz ovog udruženja poručuju da će uvijek podržavati svaki ovakav Dodikov, kao i slične postupke drugih srpskih predstavnika.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je ambasadora Njemačke u BiH Kristijan Homan da ne može udovoljiti njenom zahtjevu za oproštajnim susretom s obzirom da je nije primio ni u nastupnu posjetu.

– Kao ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same BiH i njenog Ustavom predviđenog uređenja – istakao je Dodik u pismu upućenom Homanovoj.

SRNA/RTRS