U budžetu grada Prijedora prihod od poreza na nepokretnosti u prošloj godini iznosio je 1,6 miliona KM, a planirano je bilo 2,4 miliona KM, navodi se u izvještaju o izvršenju budžeta za 2018. godinu.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da iz prijedorskog centra Poreske uprave Republike Srpske ima informaciju da godišnje imaju oko 5.000 neuručenih računa odnosno da poštari u toliko slučajeva na naznačenim adresama ne nađu vlasnike imovine.

“Ima i slučajeva gdje korisnici imovine tvrde da nisu vlasnici nego podstanari, tako da je više faktora koji utiču na to da su prihodi manji od planiranih”, naveo je Đaković.

On je podsjetio da je grad ove godine krenuo u izradu i uspostavu adresnog registra i da je to proces koji bi trebalo da obuhvati sve i jedan objekat u sve i jednom naselju u Prijedoru.

“Te podatke rado ćemo ustupiti Poreskoj upravi kako bi je ona uporedila sa svojom bazom podataka i, eventualno, otkrila nepokretnosti koje nisu u sistemu oporezivanja, te ih uvrstila i obuhvatila naplatom”, najavio je Đaković.

Terenski rad podrazumijeva identifikaciju svih objekata koji se numerišu, određivanje vrste objekta, određivanje pripadnosti objekta određenoj ulici, uzimanje informacije o vlasniku objekta i broju domaćinstava, uzimanje podataka o obilježenim ili neobilježenim objektima, te evidentiranje porušenih i planiranih objekata.

Iz Poreske uprave Republike Srpske ove sedmice pozvali su poreske obveznike poreza na nepokretnosti da izmire prvu ratu poreskog računa za 2019. godinu, kao i eventualno još uvijek neizmirene račune iz prethodnih godina.

Rok za uplatu prve rate je najkasnije do 30. juna 2019. godine, a dužnicima će iznos biti uvećan za troškove postupka prinudne naplate i kamate.

Neprijavljene nepokretnosti koje identifikuje Poreska uprava biće prijavljene po službenoj dužnosti, a vlasnicima uručeni poreski računi sa obračunatim kamatama i novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 KM do 3.000 KM za pravna lica, po neprijavljenoj nepokretnosti.

Poreska uprava intenziviraće aktivnosti na prinudnoj naplati ovog prihoda lokalnih zajednica koristeći sve zakonski raspoložive mjere od blokada računa, pljenidbe pokretne imovine do upisa hipoteka na nepokretnu imovinu.

U budžetu grada Prijedora za 2019. godinu planirano je 2,6 miliona KM prihoda od ovog poreza.