Farsa na ponovljenom suđenju bivšim inspektorima iz Odeljenja za narkotike Policijske uprave Banjaluka optuženim za trgovinu drogom nastavljena je i danas, jer je Okružni sud u Banjaluci po ko zna koji put pogazio vlastiti autoritet dozvolivši još jedno probijanje roka u ovom suđenju.

Nakon što je Ustavni sud BiH u martu prošle godine usvojio apelacije optuženih, na osnovu čega su ubrzo ukinute pravosnažne kazne Raduoviću i Stijaku, niko nije mogao ni slutiti da će ponovljeno suđenje, u kojem gotovo da i nije bilo novih dokaza, trajati 18 mjeseci. Minimum 18 mjeseci, jer su završne riječi, kako je to danas saopšteno, zakazane za septembar.

Zasluga za ovo ide sudskom vijeću koje već mjesecima izlazi u susret optuženom Ognjenu Stijaku, koji radi u Njemačkoj.

Tako je u aprilu ove godine donesena „konačna“ odluka da će se u junu okončati dokazni postupak i izvesti završne riječi, ali to su bili pusti snovi.

– Nismo na pijaci. Da li vi nas tretirate kao nekoga s kim se možete dogovarati do besvijesti? Branićemo svoj autoritet do zadnje kapi svega… – govorila je član sudskog vijeća, a inače predsjednica Okružnog suda Marija Aničić Zgonjanin, revoltirana odnosom optuženih prema sudu.

Ove riječi odzvanjale su sudnicom, ali…. Pola sata kasnije, sve je bilo upravo onako kako su tražili optuženi, a suđenje je odgođeno za septembar.

No, krenimo redom.

Formalnosti

Početak ponovljenog suđenja opet je bio obilježen formalnostima, a to je da su sve stranke u postupku morale biti saglasne da sve ono što je urađeno do danas ne treba raditi ponovo i to jer je probijen rok od 30 dana od posljednjeg ročišta, koje je bilo 24. aprila ove godine. Kome je ovo jasno, biće i ostali dio teksta.

Međutim, odmah nakon toga uslijedila je žustra rasprava advokata i sudskog vijeća zbog svjedoka odbrane Ranka Slijepčevića, koji se danas nije ni pojavio u sudu, a trebao je, jer ga nije ispitala republički tužilac Živana Bajić. S obzirom da tužilaštvo u ponovljenom postupku nije izvelo nijedan novi dokaz i da želi što prije okončati neviđenu bruku i sramotu zbog ukinute presude koja je bila pravosnažna, nije bilo veliko iznenađenje što je tužilac odustala od saslušanja svjedoka, a sve kako bi se postupak priveo kraju.

Sijevalo je i na relaciji Radulović – Stijak, ali kratko.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ognjen Stijak

To nije to

I taman kada su svi, pardon sud i tužilac mislili da je “to to” i da je višemjesečnoj agoniji došao kraj, ustao je advokat Radulovića, Milan Romanić, i rekao kako mu za završne riječi treba mnogo duže nego dan, dva.

Nije pomoglo ni to što je sudija Snježana Kudrić govorila kako ništa novo nema u ovom postupku, niti vapaji vijeća da se uskoro odlazi na kolektivni godišnji odmor. Ništa nije pomoglo; advokat Romanić je ostao pri svome stavu, pa je sud nakon kraće pauze kao konačni datum iznošenja završnih riječi odredio 28. juni ove godine.

I stvarno, za one koji su bili u sudnici i slušali kako je naglašeno da je Vidovdan konačni datum, rekli bi da je sud konačno “pokazao zube” u ovom postupku i stao u kraj zahtjevima optuženih. Međutim, ni tu nije bio kraj.

Nakon što su uslišeni zahtjevi Romanića, ustao je optuženi Stijak i po ko zna koji put upoznao sudsko vijeće da on ne može dolaziti tek tako u Banjaluku na suđenje, jer radi u inostranstvu i tako izdržava porodicu.

Par minuta kasnije, sud je po već ustaljenoj praksi, koja traje mjesecima, odgodio postupak za septembar. Na sreću, septembar ove godine.

Optužnica

Prema izmjenjenoj optužnici, Radulović je i dalje označen kao organizator zločinačke grupe koja se od početka 2011. do oktobra 2013. na području Banjaluke bavila prodajom droga zavisnicima. Optuženi Stijak tereti se da je bio član ove zločinačke organizacije.

U optužnici koja je podijeljena u 7 tačaka je, između ostalog, navedeno da su za potrebe zločinačke organizacije Radulović i Stijak koristili infrastrukturu MUP Republike Srpske za prodaju droga, a da su organizaciji pripadali i u međuvremenu osuđeni inspektori Marko Kovačević i pokajnik Slavko Đurić.

Zločinačkoj organizaciji pripadao je i osuđivani narkodiler Goran Bošnjak.

Srpskainfo