Prava Crna Gora podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv glumca Crnogorskog narodnog pozorišta Zorana Vujovića i diplomate Mirne Nikčević zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Vujović i Nikčevićeva su putem društvene mreže “Fejsbuk” ispoljavali i izazivali osjećanja mržnje i podsticali na nasilje nad vjernicima Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorsko-primorske i Srbima.

“Ovakvo postupanje za cilj je imalo podstrekavanje, odnosno navođenje drugih da vrše slična nasilja i izazivanje nacionalne i vjerske mržnje u Crnoj Gori, a osim izazivanja i produbljivanja nacionalne i vjerske mržnje među narodima koji žive u Crnoj Gori, Vujović i Nikčevićeva su ovim stvarili mogućnost da dođe do vjerskog i nacionalnog razdora u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju iz stranke Prava Crna Gora.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić istakao je da ova stranka osuđuje svaki govor mržnje, ne samo prema srpskom narodu u Crnoj Gori, već prema pripadniku bilo koje vjerske ili nacionalne zajednice.

“Ovakvim i sličnim pionima DPS-a treba da bude jasno da je ovo naša Crna Gora i da u njoj nema mjesta za fašizam, primitivizam, mržnju i druge antivrijednosti koje baštini i kojima se diči DPS svijest i politika”, rekao je Milačić.

On je dodao da krivičnu prijavu danas podnose i da bi vidjeli kako će reagovati institucije Crne Gore na očigledno krivično djelo, te da li će neprocesuiranjem ovih osoba staviti zvaničan pečat na “frapantan govor mržnje i raspirivanje nacionalne, rasne i svake druge netrpeljivosti”.

Milačić je još jednom pozvao Tužilaštvo da hitno reaguje po ovoj krivičnoj prijavi kako bi se spriječili slični “fašistički ispadi” sa koje god strane dolazili.

“U konačnom, neprocesuiranje ovakvih istupa je amin za nastavak zvanične antisrpske politike i za promovisanje najgoreg oblika montenegrinskog fašizma, čiji je inspirator predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Još jednom pozivam Tužilaštvo da hitno reaguje po ovoj krivičnoj prijavi, kako bi se spriječili slični fašistički ispadi, sa koje god strane oni dolazili. Za kraj kratka poruka: Fašisti, srbomrsci, ćeraćemo se još”, dodao je Milačić

Stalni član ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta glumac Zoran Vujović izvrijeđao je Srbe okarakterisavši ih, između ostalog, kao “neznalice, izrode, izdajice, smećare i adolescente”, te izrekao niz psovki na njihov račun.

Protiv savjetnika u Ambasadi Crne Gore u Ankari Mirne Nikčević pokrenut je disciplinski postupak zbog vrijeđanja vjernika koji su se na Trojičindanski dan okupili ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Nikčevićeva je na “Fejsbuku” napisala da bi zapalila Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici i “sva goveda tamo”.

NJoj je skraćen mandat i suspendovana je do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva inostranih poslova.

Mitropolija crnogorsko-primorska je u subotu, 15. juna, organizovala Trojičindanski sabor pred Sabornim hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici s ciljem da se u zajedničkoj molitvi pravoslavnih vjernika pošalje jasna poruka da je jedini pravi put – put bogoljublja i bratoljublja.

Sabor je sazvan u znak protesta zbog predloženog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa oduzimanje imovine, odnosno hramova, Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

ATV