Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da bi bilo najbolje da Crna Gora i Srbija spuste tenzije i dodao da će mišljenje o stavu Venecijanske komisije o crnogorskom zakonu o slobodi vjeroispovesti iznijeti kada on bude objavljen.

Aleksandar Vučić je, upitan da prokomentariše medijsku kampanju u Crnoj Gori protiv Srbije i Srba, kao i, kako navodi vlada u Podgorici, pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, rekao da se kampanja vodi u Crnoj Gori protiv Srbije i Srba, a u Srbiji se vodi obrnuta kampanja.

– Najbolje je da stanemo i jedni i drugi. Voleio bih kada bi bilo moguće – naglasio je Vučić.

Dodaje da mu je najsmješnije kada u medijima pročita da Srbija vodi kampanju protiv Crne Gore, a u njihovim medijima se objavljuje desetak strana o navodnoj stogodišnjoj srpskoj okupaciji Crne Gore.

U vezi sa pozivanjem ambasadora Srbije u Podgorici Zorana Bingulca u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, Vučić je ocijenio da se radi o mjeri za unutrašnju upotrebu.

– Pitao me je Dačić da šalje notu. Zamolio sam ga da to ne radi. Mi ćemo to činiti kada bude bilo nešto stvarno, a ne zbog izjave nekih političara ili drugih. Mogli bi na dnevnom nivou da šaljemo 15 nota. Ali bolje je da spuštamo tenzije. To služi interesima srpskog naroda. Podizanje tenzija neće nikome da posluži da živi bolje ni u Pljevljima, Herceg Novom i drugim mestima. Treba da pomognemo našem narodu, a ne da mu odmažemo – poručio je Vučić.

Što se Venecijanske komisije tiče rekao je da želi da sačeka zaključke.

– Volim da pročitam odluku Komisije prije nego što donosim zaključke –  naglasio je predsjednik Srbije.

“Žao mi je nisam mogao da prisustvujem otvaranju Evropskih igara” 

Predsjednik Srbije izrazio je žaljenje što nije mogao, zbog učešća tzv. Kosova, da prisustvuje sinoćnjem svečanom otvaranju Evropskih igara u Minsku, dodajući da mu je bilo teško, ali da je morao da postupi kao predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da mu je žao što je njegov izostanak na svečanosti u Minsku bio važna vijest u ruskim medijima, umjesto da to bude razgovor sa ruskim premijerom Dimitrijem Medvedevom.

– Bilo je mi mnogo teško da domaćinu, predsjedniku Bjelorusije Lukašenku moram da kažem da neću prisustvovati svečanosti, jer znam koliko se trudio i koliko je napravio. On je, pored sebe, na svečanosti, s jedne strane stavio Medvedeva, a s druge htio da stavi mene. To je velika čast. Rekao mi je i da ne ide na stadion bez mene. Bilo mi je teško što mi se činilo da kod tako čvrstog čovjeka skoro da sam vidio suzu kada sam rekao da ne možemo da prisustvujemo – objasnio je Vučić.

Podvukao je da je morao da postupi kao predsjednik Srbije, te dodao da je Lukašenko bio toliko fer i korektan i da je vodio računa o zastavi Kosova, da je gdje god su mogli, gdje nije bila inspekcija Međunarodnog olimpijskog komiteta, izostavili kosovsku zastavu, a nisu smejstili u glavnu ložu Hašima Tačija.

– Vodili su računa o nama i žao mi je što sam razočarao bjeloruskog domaćina, ali nisam imao izbora – rekao je Vučić.

Istakao je da ne želi da se hvali ovim i da mrzi takvo sticanje poena.

– Ovo ne bih ni rekao da nisu ruski mediji objavili da nismo prisustvovali. Nikome nismo rekli, jer smatram da je važno da se sportisti bave sportom, da nema politike – dodao je Vučić.

Prenio je da je sa ministrom sporta i omladine Vanjom Udovičićem bezbroj puta razgovarao o tome kako se odlučio da igra za Srbiju, pošto mu je deda Italijan, otac Hrvat, a s druge strane ima još neki čudni miks, te je pare dobijao od Italijana da igra za njih.

– Nije važna nacija već kakvi ste ljudi. Pričali smo i danas o fantastičnim sportistima Hrvatima i drugih nacionalnosti – istakao je Vučić.

Vučić je, na kraju, sa žaljenjem još jednom ponovio da je morao na ovaj način da postupa.

“Priština zna da želimo još brži napredak i to zloupotrebljava”

Odlaganje sastanka u Parizu nije poraz Njemačke i Francuske, već teška situacija za sve, jer Albanci znaju da Srbija sada živi svoje najbolje vrijeme i želi još više da napreduje, za šta je potrebna politička stabilnost i oni to žele da iskoriste, izjavio je Vučić.

– Naš odgovor je – da, nama se žuri, jer ubrzano napredujemo, ali to ne znači da možete da ponižavate Srbiju i da nipodaštavate njene nacionalne interse – poručio je Vučić iz Minska.

Vučić je rekao i da nije srećan što je Pariz odložen, za razliku od Ramuša Haradinaja, koji je, primjećuje, očigledno želio da na svaki način stavi do znanja Amerikancima da je on taj koji želi da SAD odlučuje o svemu, a ne Francuzi i Nemci.

– Srbija ima pravo na kovertirani potez – naglasio je Vučić.

Upitan da li je odlaganje sastanka u Parizu signal da bi i SAD trebalo da se uključe u proces rješavanja pitanja KiM, što je stav i američkog profesora Edvarda Džozefa, Vučić je rekao da je Džozef ozbiljan čovek, koji nikad nije bio blizak stavovima Srbije, ali da je za Srbiju nemoguće da svi koji žele glavnu ulogu budu oni koji su za nezavisnost Kosova.

Albanci su, kaže, osim što pričaju gluposti, dok Ramuš Haradinaj vodi hajku protiv Srba što, ističe Vučić, govori samo o njihovoj nervozi, svjesni da Srbija danas živi svoje najbolje vrijeme i da dolazi i mnogo bolje vrijeme.

– Mi nismo imali period u istoriji ni sa većim platama, ni sa manjom nezaposlenošću, ni sa boljom perspektivom – rekao je Vučić.

Kako je istakao, Albanci znaju da se Srbiji žuri u brži ekonomski razvoj, da bude što uspješnija, sa što više fabrika, za šta je potrebna stabilna politička situacija i kompromis i to pokušavaju da koriste.

Kako je rekao, Albanci se nadaju čudima, a njih u politici nema.

Na Srbiji ostaje da se traži kompromisno rješenje, a što se tiče priznanja Kosova – čak i da dovedu svih 350 miliona Amerikanaca, to ne može da se riješi na taj način, poručio je Vučić.

Smatra da i Amerikanci to znaju, te da i oni žele razgovor.

– Nadam se da ćemo u međuvremenu da izbjegavamo tenzije – zaključio je Vučić.

Izvor: RTS