U Švedskoj pokazuje dokumenta dok kupuje cigarete na trafici, a u Banjaluci to arogantno odbije službenom licu jer, kako kaže, ne priznaje kako policiju tako ni samu Republiku Srpsku, napisao je na svom fejsbuk profilu Dean Savičić povodom nedavnog dešavanja u Banjaluci kada je Bruno Batinić odbio da pripadnicima policije Srpske pokaže lična dokumenta.

– Zatim na pitanje policajca ‘hoćete li mi dati vaše ime i prezime’, isti agresivno odgovori ‘NEĆU’, odgurujući rukom policajca. Da se ovaj gospodin na putu od Švedske do Banjaluke ovako poneo recimo prema danskoj policiji, bio bi bačen sa trajekta u Eresund”, naveo je Savičić u tekstu, koji je objavio portal InfoSrpska.

On je naglasio da mu u Njemačkoj nikad ne bi ni palo na pamet da to uradi, kao ni u Austriji i Sloveniji, jer bi završio u zatvoru.

– Da je odlučio da protestuje u svom Zagrebu protiv proslave ustaških rođendana i odbio policiji da pokaže identifikacioni dokument, pored batina dobio bi i debelu novčanu kaznu. U Italiji bi mu Karabinjeri izbrojali rebra puščanom cijevi i bio bi vezan u roku pet sekundi. Da je, ne daj Bože, zalutao u Francusku, policajac bi u jednoj ruci držao dokumenta a u drugoj drvenu palicu, tzv. ‘pedesetku’, na najmanji pokret istu bi uperio u lice i prodrao se ‘na distancu’ – istakao je Savičić u tekstu objavljenom na svom fejsbuk profilu.

Ali, konstatuje on, kako prevagne granični prelaz Gradiška, kao da svi zakoni sveta prestaju da važe. I nažalost nije jedini…, dodaje Savičić.

– Bruno Batinić, rodom iz Mrkonjić Grada, katolik. Nisam uspei puno da saznam o njemu jer ljudi u Mrkonjiću kažu da nije vrijedan pomena. Starije generacije pamte da je prije rata radio u Mrkonjić Gradu, doduše, većinu vremena je proveo na bolovanju. Sredinom ’80. godina imao je tešku saobraćajnu nesreću. Iako je bio pod dejstvom alkohola, preko svojih veza uspio je da naplati debelo osiguranje – piše Savičić.

Po izbijanju ratnog vihora, navodi se u tekstu, otišao je u Švedsku da radi na građevini, ali ni tamo se Bruno nije puno oznojio jer je ubrzo otišao u invalidsku penziju.

– Kako je sam volio da kaže: ‘Imao sam tu sreću da u Švedskoj sa dvije vreće cementa na leđima upadnem u otvoren šaht’. Pored švedske invalidske penzije koju je izvukao skakanjem u otvoren šaht i raznih malverzacija sa osiguravajućim društvima, Bruno je i te kako imao novca za turistička putovanja širom Evrop – piše u tekstu objavljenom na fejsbuk profilu.

Postavlja se pitanje, kaže Savičić, da li je u Banjaluku došao u šetnju, kako kaže, i da li je slučajno zamijenio katedralu na Petrićevcu sa hramom Hrista Spasitelja.

– Biće da mu je proradila krv pa je odlučio da se vrati u pravoslavlje i prošeta portom hrama, ili će biti da mu prezime priziva takvo ponašanje. Usput će sasvim slučajno provocirati policiju sa čistom i vrlo očiglednom namjerom. Sasvim slučajno tu će se naći šest kamera koje će cijeli incident snimiti, ali eto niti jedna slučajno neće snimiti sam incident od početka već od onog trenutka kad kreće hapšenje – naglašava Savičić.

Uhapšeni će, dodaje on, kasnije završiti u bolnici gdje će mu “kao Šojiću staviti Šancov okovratnik, koji u Banjaluci polako postaje pravi modni detalj”.

– Antisrpska medijska mašinerija iskoristiće ovaj događaj kao nijedan do sada. Јoš svi domaći mediji nisu ni prenijeli ovaj slučaj a mediji u Švedskoj su čak izvještavali kako je njihov državljanin napadnut u Banjaluci. Dok je Bruno putovao u ovu skandinavsku zemlju i razmišljao kako da isplati još jedan bjanko ček, svi mediji su već preneli skraćeni snimak hapšenja, a Republika Srpska proglašena je kao totalitarna zemlja – ističe Savičić.

On navodi da će Transparensi internešenel, u međuvremenu, podnijeti krivične prijave protiv policijskih službenika sa slike zbog “prekomerne upotrebe sile, te će najaviti tužbe i protiv samog MUP-a”.

– Јozef Gebels, Hitlerov ministar propagande u nacističkoj Njemačkoj bio bi danas ljubomoran na ovakav scenario. Sve više građana Banjaluke, čak i šire, svjesno je da događaji koji se redaju u posljednje vrijeme izlaze iz okvira potrage za nekom istinom i prelaze u neku novu formu borbe sa obrisima anarhizma – ocjenjuje autor tekst.

On navodi da su “pojedini ‘istaknuti članovi’, kako sami sebe nazivaju, grupe ‘Pravda za Davida’ posljednjih mjeseci ostali bez velike podrške građana, ali i medijske pažnje koja im je i te kako prijala, sada po svaku cijenu žele da se vrate na veliko platno lažnom empatijom ne birajući sredstva”.

– Nažalost, svojim ponašanjem oni ruše krediblilitet svih onih građana koji su od početka sa najboljom namjerom u pomenutoj grupi. I što je najgore, ovakvim modalitetom oni dovode u opasnost sve one građane ili njihovu djecu koja će nekad u budućnosti izaći javno da iskažu protest protiv neefikasnosti bilo čega – ocijenio je Savičić.

Nije Batinić jedini, kaže on, mnogi akteri su dovođeni da svojim provokcijama natjeraju policiju da djeluje.

– Mediji koji unaprijed čekaju na licu mjesta imaju zadatak da izdvojenim snimcima i slikama koje su za spoljnu upotrebu diskredituju prije svega policiju. Događajima koje tako dramatično prikazuju domaćoj i stranoj javnosti, vidi se da je loša namjera protiv naših institucija očigledna. Pojedininci koji su već kopirali Šojića sa okovratnikom, ovih dana iz udobnih poslaničkih fotelja pozivaju narod na proteste, govoreći kako ovo nije demokratska zemlja – naglašava Savičić.

Možda bi policija, smatra on, trebala da se ugleda na recimo “demokratsku Francusku, pa da protestante prvo istušira vodenim topovima, okadi suzavcem, izbije koje oko gumenim mecima i na kraju izbroji rebra pendrecima”, možda bi, po njegovom, tek tad bili demokratski.

– I na kraju želim da dodam nešto vrlo važno. Baba koja sa leđa vuče policajca za opasač, u 95 odsto demokratskih zemalja na koje su se pojedinci ovih dana pozivali, iste sekunde ostala bi bez ruke a u nekim zemljama sveta i bez glave jer bi odmah dobila metak među rogove. Misliti svojom glavom nije nimalo lako, osim ako tome nismo na vrijeme naučeni… – zaključio je Savičić u tekstu objavljenom na svom Fejsbuk profilu, prenosi portal InfoSrpska.