Benedi Đukanović, osumničeni za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića, tokom saslušanja u Republičkom javnom tužilaštvu je priznao da je dao pušku saučesniku Željku Kovačeviću zvanom Strijelac, jer je ovaj tražio da ide u lov na ptice.

Đukanović i Kovačević, koji je ubijen nakon sačekuše, označeni su kao direktni izvršioci ubistva Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, koje se dogodilo 22. aprila u večernjim časovima u Glamočanima kod Banjaluke.

Izvor Srpskainfo iz istrage objasnio je da je izjava Đukanovića, kojom potvrđuje da je njegova puška koja je korištena prilikom ubistva Krunića i Pavlovića, data kako bi osumnjičeni potvrdio da je njegov DNK na oružju, ali i negirao da ima veze sa ubistvima.

– Postojanje DNK traga Benedija Đukanovića na puškama kojim je izvršeno ubistvo bio bi krunski materijalni dokaz, a samim tim i najava dugogodišnje robije – objasnio je izvor iz istrage.

Strah

Odbjegli ubica Benedi Đukanović predao se 12. juna u večernjim časovima u Policijsku stanicu Ilidža u Sarajevu. Gotovo dva mjeseca Đukanović se skrivao na širem području Sarajeva.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Portal Srpskainfo je još ranije objavio da se Đukanović odlučio na predaju nakon što se uspaničio da će ga ubiti. Ovome u prilog ide i to što je Đukanović prilikom dovođenja u zgradu Okružnog suda u Banjaluci sve vrijeme bio u pancirnom prsluku i pod budnim okom naoružanih policajaca.

Srpskainfo saznaje i da je za vrijeme boravka Đukanovića u banjalučkom zatvoru upaljen crveni alarm, a bezbjednost podignuta na najviši mogući nivo.

– Policija naoružana dugim cijevima svakodnevno kontroliše prilazne puteve banjalučkom zatvoru, a i u samom objektu su mjere bezbjednosti podignute na najviši mogući nivo, a sve kako bi se spriječile bilo kakve neželjene posljedice – objasnio je juče izvor iz istrage.

Nestanak “golfa”

Podsjetimo, nakon što se predao policiji u Federaciji BiH Đukanović je prebačen u Banjaluku. Šest dana nakon predaje saslušan je u Republičkom javnom tužilaštvu, gdje je negirao da ima bilo kakve veze sa ubistvima Krunića i Pavlovića.

Istraga još nije utvrdila gdje je Đukanović sakrio bijelu „golf sedmicu“ kojom je pobjegao iz Banjaluke nakon ubistva i u kojoj ga je policija kritične noći zaustavila na području Dervente tokom redovne kontrole saobraćaja.

Izvor Srpskainfo navodi da se sumnja kako je Đukanović automobil predao članovima automafije koji su ga rastavili, ali ove informacije za sada nisu potvrđene.

– U narednom periodu istraga će između ostalog biti usmjerena kako bi se utvrdilo da li je Đukanović na području Sarajeva imao jatake koji su mu pružali utočište – objasnio je izvor iz istrage.

Obdukcija

Dosadašnja istraga, a posebno nalaz obdukcije, utvrdila je da je saučesnik Željko Kovačević ubijen hicem iz puške, a ne pištolja.

Foto: MUP RS/RAS Srbija

Ovo je bilo dovoljno da se postavi teza kako je Kovačevića upucao upravo Đukanović, a nakon što je pratnja ubijenog Krunića uzvratila na mučki napad iz zasjede.

MUP RS je još ranije saopštio da je prilikom pretresa kuće Benedija Đukanovića pronađen ključ vozila “opel korsa”, koje je, kako se pretpostavlja, koristio Kovačević.

Sačekuša

Slaviša Krunić je ubijen 22. aprila u večernjim časovima, nedaleko od porodičnog imanja u Glamočanima kod Banjaluke. U mučkom napadu u sačekuši, osim Krunića, ubijen je njegov tjelohranitelj Žarko Pavlović, dok je drugi pratilac Goran Ilić teško ranjen.

U ovom napadu ubijen je jedan napadač, Željko Kovačević.

U istrazi koja je uslijedila uhapšeni su Emilio Baldo i radnik firme “Sektor sekjuriti” Rodoljub Gajić iz Banjaluke, koji je obezbjeđivao suprugu i djecu ubijenog Krunića, a za kojeg se sumnja da je odavao informacije Đukanoviću i Baldi.

Srpskainfo