Zbog atraktivnog sadržaja, Bar svake godine bilježi sve veći broj turista, među kojima su, svakako, i građani Srpske, odnosno BiH, koji su rado viđeni gosti u ovom gradu.

Tako je, tokom prošle godine, Bar posjetilo više od 20.000 građana iz BiH, pokazuju podaci Turističke organizacije ovog grada.

Bar i ove sezone slovi za jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija, prvenstveno zbog prepoznaljivih plaža, nad kojim se uzdižu planinski predjeli.

Tu su i istorijske i kulturne znamenitosti koje čuvaju starovjekovni duh grada, ali i bogati kulturni sadržaji koji turiste nikada ne ostavljaju ravnodušnim, posebno one iz BiH.

Grad je postao prepoznatljiv po muzičkoj manifestaciji „Ljeto sa zvijezdama“, koja se i ove godine održava svakog petka u julu i avgustu na šetalištu kralja Nikole u organizaciji Turističke organizacije Bara.

Foto: Turistička organizacija Bar/RAS Srbija

– I ove sezone sve turiste na ovoj manifestaciji, koja počinje 5. jula, zabavljaće brojne muzičke zvijezde, poput “Električnog orgazma”, Rundeka, Nataše Bekvalac, Jelene Rozge. Osim toga, tokom cijele godine, a posebno u turističkoj sezoni, na ljetnim pozornicama u ovom gradu organizuju se brojne kulturno-zabavne i sportske manifestacije, koncerti zabavne i klasične muzike, pozorišne predstave i likovne izložbe. Tako gosti u Baru, kojih god da su interesovanja i  starosne dobi, lako nalaze adekvatan sadržaj za sebe. Tu je i festival „Barski ljetopis“, koji počinje 30. juna i traje do 18. avgusta, a koji će obuhvatiti 60 programa iz domena pozorišne, muzičke, književne, likovne i filme umjetnosti. Ovogodišnji „Ljetopis“ će biti otvoren koncertom Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, koji prvi put nastupa u Baru, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića – kažu u Turističkoj organizaciji Bara.

Ono što ovaj grad dodatno izdvaja od drugih na crnogorskom primorju jesu brojne aktivnosti prilagođene svačijem uzrastu, pa tako ljubitelji hedonizma u Baru mogu da očekuje krstarenje Jadranskim morem i Skadarskim jezerom.

– Turistička ponuda je upotpunjena izgradnjom panoramske rute „Između dvije čarobne obale“, duge 115 kilometara, sa 7 vidikovaca koji su izgrađeni na mjestima sa kojima se pruža impresivan pogled na prirodne ljepote, znamenitosti i atrakcije razuđenih barskih obala – navode u Turističkoj organizaciji Bar i dodaju da je ovaj grad, pored krstarenja, poznat i po plažama o kojima priča cijeli svijet, jer se baš u ovom gradu mogu pronaći plaže sa svačiji ukus, a pored atraktivnog naziva, poznate su i po svojoj ljepoti.

Foto: Turistička organizacija Bar/RAS Srbija

– Primjera radi, pješčana plaža Murići proglašena je među 7 top plaža u Crnoj Gori, ali svojom ljepotom i prirodom diče se i Kraljičina plaža, kao i Biserna obala, poznata po sitnom i raznobojnom pijesku. Svoj odmor u Baru gosti mogu upotpuniti i raznim rekreativnim i sportskim aktivnostima kao što su jedrenje, ronjenje, sportski ribolov, posmatranje ptica, kajakarenje, biciklizam, pješačenje markiranim stazama duž Jadranskog mora i Skadarskogjezera – kažu u barskoj Turističkoj organizaciji.

Ponuda za svačiji džep

Barska opština ima 7 turističkih mjesta: Čanj, Sutomore, Bar, Dobra Voda, Utjeha,Virpazar i Stari Bar.

U ukupno 36 hotela raspolaže se sa 5.600 ležajeva, a u privatnom smještaju ima preko 25.000 ležajeva. Cijena polupansiona u hotelima se po osobi kreće od 15 evra, a u privatnom od 6 evra. Komplet plažnog mobilijara može se pronaći po cijeni od 5 evra.

Srpskainfo