Mjesec dana prije Sabora SNSD po Banjaluci smo gledali bilborde, s kojih su nas obavještavali da biraju predsjednika. Dva dana pred izbornu Skupštinu SDS ne zna se čestito ni vrijeme ni mjesto, kao ni definitivan broj kandidata za predsjednika.

Ove dvije partije nisu za poređenje, a pomenuti detalj uzet je iz dva razloga. Prvo, da se oslika haos koji traje u najvećoj opozicionoj partiji, naspram reda (makar tako izgleda) u najvećoj vladajućoj. Drugo, iz razloga što se saradnja i koalicija sa SNSD uzima kao referenca da li je neko zaslužio da bude predsjednik SDS.

„Nemam kreativnosti da se ne zamjerim režimu“, izjavio je odlazeći predsjednik Vukota Govedarica, povlačeći se iz trke za lidera SDS u korist jednog od preostale trojice kandidata Mirka Šarovića. Postavlja se pitanje da li Šarović, za razliku od Govedarice, ima kreativnost, ili je to onaj Mirko koji je ljutito napustio sjednicu Narodne skupštine RS prije nekoliko godina, kada su mu „sudili za izdaju“ u Sarajevu, uz poruku da nije dužan da im podnosi račune. Zauzvrat je okićen titulom „Bakirovog ministra“.

Sve liči na to da Govedarica pokušava da diriguje ko će ga naslijediti, stvarajući sebi mjesto zamjenika predsjednika, istovremeno izvlačeći Šarovića iz sarajevskog konteksta, premiještajući ga na liniju fronta protiv SNSD. Vrlo je moguće da se preračunao jer nema garancije da će svi u SDS koji su podržavali njega sada stati iza Šarovića. Osim toga, šta će se desiti ako i Šarović odustane u korist trećeg kandidata Milana Miličevića, kome u SDS već tovate teret da je spreman za koaliciju sa Dodikom, bez obzira što ga je nekoliko puta pobijedio u Tesliću.

Da ne zapetljavamo dalje, suština je u tome da je veoma loše za SDS da predsjednik bira samo na osnovu dvije reference – hoće li, ili neće sa Dodikom i Bakirom. Eto, u protekle četiri godine bili su sa Bakirom, bez Dodika, prije toga su bili i sa Dodikom i sa Bakirom, sve dok Dodik nije raskinuo. I šta su dobili?

Iduće godine su lokalni izbori, možda ključni za opstanak SDS u krugu bitnih srpskih partija. Izgube li, predsjednika čeka sudbina Govedarice – Cicko i ekipa natovariće mu i njegovu i svoju svu krivicu, sažvakati ga i baciti.

Zato se pitamo da li SDS bira predsjednika s mandatom do oktobra 2020, ili čovjeka na duži period, koji će stvarno upravljati strankom.

Srpskainfo